Att ge tid för läsning

I augusti och september fick många av mina lästimmar ge vika för allmän trötthet, youtube och datorspel. Jag vill inte förminska värdet av mitt spelintresse, men ibland önskar jag att jag hade tid och ork för allt. Ofta önskar jag också innerligt att jag hade ro att slå mig ned med en bok i flera timmar, men ibland orkar jag bara inte.

Sådana här tider går tankarna ofta till två av mina kloka vänner från bibliotekarieutbildningen. Den ena påpekade att det vi som stora läsentusiaster och bibliotekarier benämner ”lässvacka” ofta bara betyder att vi läser lite mindre, kanske bara en-två böcker på en månad istället för sju-åtta. Det många andra människor benämner ”lässvacka” kan betyda att inte läsa en enda bok på flera år. Såklart hamnar även bokslukare och bibliotekarier i sådana djupa lässvackor, men jag brukar ändå dra mig till minnes de orden. Som bibliotekarie känner du ofta en press att läsa otroligt mycket för att hänga med och kunna boktipsa, och det är värt att minnas att du duger även om du är i en mindre eller större lässvacka.

Min andra vän brukar mena att det är värt att, i situationer när en vill läsa men inte riktigt gör det, helt enkelt sätta en klocka på 20 minuter och ”tvinga sig” att sätta sig ned och läsa. Det kan låta tråkigt, men det kan också få en att faktiskt finna den där läsron och glömma bort att klockan gått förbi 20 minuter sedan länge.

I helgen tänkte jag försöka ge lite tid till The Dark Forest, boken som var överst i min TBR för september och som jag än så länge läst 29 sidor i. Jag tycker om den, men den är också komplicerad och svår. Jag behöver ge den tid. Jag avslutar med en liten mini-enkät. Svara gärna i din blogg och länka i en kommentar så jag hittar!

*Hur ger du dig själv tid för läsning?

*Vad läser du just nu?

Kommentera