Filmen om Newt Scamander

För några veckor sedan skrev jag om en nyhet som nästan fick mig att ramla av stolen. J. K. Rowling ska skriva manus till en film som utspelar sig i Harry Potter- världen (dock förmodligen inte med Harry Potter själv i sig), och så fort nyheten slog ner började också diskussionerna gro om att det bara handlar om att mjölka pengar ur ett välfungerande koncept.

Jag vet inte, jag. Själv älskade jag Fantastic Beasts and Where to Find Them och Quidditch through the ages när de kom – ännu mer älskade jag sajten Pottermore när den släpptes förra året. Jag gör en viss skillnad på merchandise, böcker, sajter och allt vad det nu kan vara som släpps till följd av ett oerhört framgångsrikt populärkulturfenomen och inte är det minsta genomarbetat – och merchandise som verkligen har en tanke bakom, som tillför världen det tillhör något nytt och som verkar släppas snarare för fansens skull än för författarens pengakista.

I den första kategorin placerar jag böcker som The Twilight Companion – rätta mig här om jag har fel för jag har bara bläddrat igenom den – som bara innehåller exempelvis tidslinjer över historien, uppräknande av karaktärer i den och omslag av böckerna från olika länder. Också – tyvärr – platsar en hel del av böckerna släppta kring Tolkiens värld, många av dem innehåller historier som har väldigt lite nytt i dem och kan hittas i andra böcker – som exempelvis Hurins barn.

I den senare kategorin, däremot, vill jag gärna hitta både de båda ”skolböcker” som släppts av J. K. Rowling – Fantastic Beasts and where to find them och Quidditch through the ages, samt The Tales of Beedle the Bard. De innehåller visserligen en del fakta som vi redan fått i Harry Potter- böckerna men också mycket ny fakta och dessutom är de gjorda på ett mycket roligare sätt än de många ”movie companions” och ”book companions” out there. Rowling har gett ut böckerna under pseudonym -namnet på de trollkarlar som enligt historien skrivit böckerna. Dessutom har Fantastic Beasts and where to find them ett förord av Albus Dumbledore – hur kul? Dessutom var de första utgåvorna av de böckerna gjorda i samarbete med Comic Relief – som hjälper barn världen över.

Sist men inte minst är Pottermore en av de mest fantastiska hemsidor jag någonsin sett. Hemsidan är uppbyggd som en interaktiv Harry Potter- värld där man som användare blir sorterad i ett elevhem, får välja en trollstav och sedan utforska böckerna kapitel för kapitel. De olika scenerierna är fantastiskt tecknade och ofta väldigt roliga men det bästa av allt är ändå de olika historier som efterhand går att låsa upp och som berättar bakgrundshistorier till många av de personer, platser och fenomen som känns igen från Harry Potter- böckerna. Alltihop gratis.

Min cyniska sida vill ju naturligtvis påstå att även om det är gratis så lockar det säkert mer människor att köpa böckerna och därigenom tjänar ju författaren pengar ändå – men mitt nördhjärta vill ändå påstå att jag fullkomligt älskar det. Det är välgjort in i minsta detalj och det känns verkligen som ett projekt som gjorts för fansen. Detta gör att jag ändå har hög tilltro till den kommande filmen om Newt Scamander (författaren till Fantastic Beasts and Where to Find Them). Att göra en prequel om exempelvis James och Lily hade kanske inte fungerat då det befunnit sig för nära en historia som känns avslutad men att skapa en förhistoria som utspelar sig 70 år innan Harry Potter föds är kanske inte så dumt ändå – jag är väldigt nyfiken.

Vad tycker du om det här? Är det bara gjort för pengaskrammel eller finns det verkligt hjärta i det?

4 reaktioner på ”Filmen om Newt Scamander

  1. Jag älskar verkligen HP-världen och är så glad att Rowlings skrev sina sju huvudböcker, samt stödmaterial (som jag kallar spinoff-böcker) som låter bokfansen utforska Harrys värld. Men här är jag skeptisk. På samma vis jag blev över att Jackson skulle göra tre filmer av The Hobbit. Det betyder inte att filmen vi diskuterar kan bli bra, pengar kan knappast JK behöva. Fast lite märkligt känns det, med all merchandise som ofta omger sånt här. Jag undrar hur JK själv har uttalat sig om projektet, för det vet jag inte.

Kommentera