Available Dark – Elizabeth Hand

0312585942Cass Neary – en gång kultfotograf men nu alkoholiserad och allmänt på sniskan i livet. Available Dark Elizabeth Hands andra roman om  Cass där hon tar emot ett uppdrag om att bevisa en serie fotografiers autenticitet, mest för att fly landet efter händelserna i Generation Loss. Men i fotografiernas spår följer en serie mord som tar Cass med till både Finland och Island och dessutom rakt ner i den nordiska black metal- historien.

Generation Loss var fantastisk. Available Dark är mörk och skrämmande på ett ibland nästan ångestframkallande sätt – och så klart fantastisk. Det som verkligen fängslar mig är den märkliga kontrasten mellan å ena sidan brutalitet och smuts och å andra sidan de fotografier som beskrivs som vackra, nästan överjordiska och som ändå gömmer blod och mord bakom den vackra ytan.

Men den här gången är det inte bara fototekniska detaljer som balanseras in i historien, mycket fakta om länder och städer och inte minst musikhistoria presenteras. Jag vet tillräckligt mycket om black metal- scenen för att känna igen i stort sett alla namn men alldeles för lite för att veta om all fakta stämmer – samma sak gäller Helsingfors och Island där jag bara varit en gång respektive aldrig. Det stör mig lite, för det är mycket fakta intryckt i den här boken och det skulle vara intressant att veta hur mycket som är rätt och om det finns några fel. Samtidigt är det alltid svårt att veta vad som egentligen är sanning i Cass Neary- land och hennes bild av verkligheten är mer ofta än sällan tämligen skev och egenartad.

Hur det än må vara med den saken så är Available Dark en skickligt skriven thriller med alldeles tillräckligt mycket mara och död för att stilla begäret hos vilken mörkerfantast som helst. Jag älskade den.

Kommentera