Bah och dubbel bah!

Varning för irriterad bokbloggare som just idag använder bloggen i syfte att avreagera sig.

Varför måste allting krånglas till så himla mycket? För det första är jag rejält irriterad på mitt biblioteks nya hemsida – den är rörig och man hittar ingenting. Jag fick leta i en kvart för att få fram sidan för inköpsförslag – något som borde vara synligt. Dessutom, när man söker på böcker får man först fram ljudboken och måste gå in och klicka på Bok för att få fram om den finns även i pappersformat – dessutom ser man hur många som har reserverat den specifika boken för alla bibliotek i länet, men inte hur många som reserverat på biblioteken enskilt – que?

Dessutom är jag irriterad på Harper Collins och på nötet på förlaget som bestämde hur Guillermo del Toro och Chuck Hogans The Strain- serie skulle ges ut. Den ges ut med två omslag – samtidigt – för varje bok. Och så smidiga som nätbokhandlarna är så kan de inte lova att man får boken med just det omslag man beställt. Kul. Det har lett till att min första The Strain-bok ser ut såhär:

Andra boken har det ”andra” omslaget:

istället för

Nu har tredje boken kommit ut och jag tänkte köpa den i serien med bildomslaget för det är mycket snyggare i mina ögon, men då måste jag ju ha första boken med bildomslag också och den finns bara som pocket! Att ha samma serie i både pocket och inbundet är otänkbart för mig, men om jag istället ska köpa alla med textomslaget, så får jag inte läsa trean på ett tag verkar det som. Boken med bildomslaget har varit ute sedan den förste oktober och textomslaget ska komma ut idag, men går inte att beställa.

Bah och dubbel bah! Jag är jättepetig med att samla serier från samma utgåva, vad tycker ni? Spelar det någon roll?

12 reaktioner på ”Bah och dubbel bah!

 1. Ibland finns det de som skulle behöva lite pisk! När jag läser det du skriver blir jag lika irriterad som du. Någon borde tänka på oss boknördar, det är torts allt vi som försörjer dem! Börjar man köpa en serie med ett omslag måste man helt enkelt ha hela serien i samma stil.

  Jag har ett undantag hemma och det är Terry Pratchett. Det svider men då inte alla böcker finns inbundna längre har det blivit ett måste. Serien om Discworld är ju så förbenat lång…!

  Inte för att jag klagar på att Pratchett är produktiv förstås! 😀

  1. Ja eller hur! Jag tycker med de kan tänka lite, visst att de kanske ger ut dem med olika framsidor i andra upplagan eller så, men första kan de åtminstone ha samma så man vet att man får samma typ av omslag i serien…

 2. Det verkar vara en hel del irritation i bokbloggsvärlden idag, jag är inte undantagen… Det där med omslag är sjukt irriterande faktiskt, särskilt att inte handlarna kan garantera att man får det man vill ha! Tack för infon om att tredje delen i strainologin kommit ut förresten, det hade jag ingen aning om. Själv har jag första som inbunden med textomslag, andra i svensk översättning och nu är det alltså dags att bestämma vilket ickematchande utförande den tredje boken ska inhandlas i, minst sagt en utmaning…

  1. Ja jag tycker att det inte borde vara något problem att koppla rätt bok med rätt omslag i nätbokhandeln, speciellt eftersom inte alla böcker finns i den fysiska bokhandlen. Man kan ju liksom inte köpa, skicka tillbaka och köpa igen helt på chans…
   och varsågod 🙂

 3. Jag brukar försöka köpa samma utgåvor, men ibland är det verkligen helt omöjligt! Mycket för att de amerikanska och engelska utgåvorna ser helt olika ut. Dock tycker jag att det känns viktigare att böckerna är i samma format (pocket/storpocket/inbundet) än att det är exakt samma serie.
  När det gäller den här bokserien har jag första i pocket och andra i storpocket, så om jag köper tredje i inbundet format så får jag en av varje. 😛

  1. Ja det är ju det. Misstänker att det är fallet med The Strain, att en utgåva är amerikans och en engelsk. Men kan de inte nöja sig med att sälja en av dem, speciellt när de inte kan garantera att man får den med rätt omslag?

 4. Visst vill man ha alla böcker i en serie i samma format! Det har hänt ett par-tre gånger att jag inte orkat vänta på ”rätt” format, så därför har jag tex första Brethren-boken på svenska, och ett par är fel format. Oftast är det engelskspråkiga böcker, och där har jag några där jag har den senaste i pocket för att den svenska versionen av de engelskspråkiga inte finns att köpa i Svergie än…usch det blev krångligt nu…

  1. Ja men det blir ju lätt krångligt när det är engelskspråkiga böcker. Vissa kommer inte ut i Sverige och vissa, som Anna skrev ovan, finns i både amerikansk och engelsk upplaga eller bara en. Krångel, krångel…

 5. Hur känner du inför begagnade böcker? Du kanske skulle kunna kolla på eBay eller liknande. Gillar du nytt skulle du kunna lägga in en annons där du dikterar villkoren. Makt åt boknördarna! 🙂

  1. Jodå, begagnade böcker funkar! Jag hade faktiskt tänkt annonsera ett byte i bloggen eller liknade, men eBay funkar ju också, tack för tipset 🙂

Kommentera