Bäst hittills!

Veckans Tematrio hos Lyran var en svår nöt att knäcka, frågan är vilka böcker som varit bäst under 2012 hittills? Jag har läst många bra böcker, men efter lite val och kval blir de tre bästa de här:

1. Alldeles nyligen läste jag ut den fantastiska trilogin Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset (jag räknar den som en då jag läste alla böckerna i en bok). Drygt 800 sidor välskriven historia, kärlekskval, ångest och hat som verkligen gick djupt i hjärtat – förpackat i ett sirligt äldre språk som visserligen tog lång tid att läsa men som var verkligt njutbart.

2. Octavia E. Butler ger vampyrmyten en ny och intressant kostym i Fledgling. Det som framförallt är så bra är hur levande huvudpersonen Shori är och vilket djup Butler ger sina karaktärer – frågor som rasism och makt ställs i ett helt annat ljus när de appliceras på en mytologi. Trots att det inte är någon skräckroman är det ändå spännande och fängslande, hela boken igenom.

3. Sist ut den här veckan är den senast lästa, Carl-Johan Vallgrens Havsmannen som både är en otroligt bra och fruktansvärt hemsk berättelse. Det tog ett tag för mig att komma in i den, framförallt för att den var så annorlunda mot vad Vallgrens författarskap brukar vara. Man ska inte ha så mycket förväntningar på allting, tydligen.

Bubblare den här veckan är Eyvind Johnsons Strändernas svall och Varma kroppar av Isaac Marion!

0 reaktioner på ”Bäst hittills!

  1. Åh, tänka sig. Kristi Lavransdotter tillhör ett av mitt livs största läsupplevelser, fast jag läste den på 80-talet:-)

  2. Kristin Lavransdotter är verkligen en utmaning. Jag läste den en regnig sommar för länge sedan och tycks mig minnas att jag fastnade mest vid barn och ungdom. Fick du någon favoritdel?

    1. Ja, jag fastnade nog mest vid den sista delen har jag för mig – och andra halvan av mittendelen. Jag blev så galen på alla missförstånd mellan henne och Erlend och jag vet inte om det egentligen är det mest positiva men jag engagerade mig mest i den i alla fall. Det märktes skillnad mellan delarna, tycker jag.

  3. Åh jag är så sugen på att läsa Kristin Lavransdotter – måste verkligen få tid till det i sommar! Den har stått i min hylla alldeles för länge nu 🙂

Kommentera