Betrayed (del 2 i House of Night) – P.C. Cast & Kristin Cast

Zoey Redbird har knappt hunnit smälta att hon är en mycket speciell elev på vampyrskolan House of Night och dessutom ledare för den exklusiva studentgruppen ”The Dark Daughters” förrän hon måste börja nysta i att någon i staden mördar ungdomar, en efter en, och bevisen inte bara pekar mot House of Night utan även mot Zoey själv. Som om Zoey inte hade tillräckligt mycket problem med sina pojkvänner och med att hon inte vet vem hon egentligen kan lita på i House of Night…

Liksom i första delen – Marked – tar det en ganska lång stund innan historien sparkar igång och blir intressant, det är väldigt mycket återberättande om förra boken och många snickesnack- konversationer som man blir väldigt trött på efterhand. Språket är inte bättre i den här boken, det är inte fel på att ungdomsböcker har ett ungdomligt språk men det här är för mycket – det blir bara tjatigt.

Desto bättre är de rödögda spökvampyrer, ritter i natten och ondskefulla lärare som dyker upp efter ungefär halva boken. Det är då det – precis som i föregående bok i serien – börjar bli bra på riktigt, spännande och intrigfyllt. Man vet inte vem som går att lita på, och alldeles uppenbart går det inte att lita på den man först trodde var den hederligaste av alla. Även den spydiga Aphrodite får några försonande karaktärsdrag och på det stora hela hade det varit en mycket bättre bok om den inte hade börjat så såsigt. Jag hoppas inte det är en återkommande trend genom hela serien.

Vad som verkar vara återkommande och som också blir mer utvecklat är dragningen åt gudinnemyter. I den första boken var jag faktiskt mest småirriterad över att författarna inte hade verkat kunna bestämma sig – vampyrer eller New Age? Men i Betrayed finner även saker som de fem elementen, tillbedjan av natten som gudinnan Nyx och fullmåneriter sin ganska naturliga plats bland vampyrer, elever som ännu inte blivit vampyrer och spöken som inte riktigt verkar höra hemma någonstans. Jag börjar tycka det är fascinerande hur de vävt ihop vampyrmyten med gudinnemyten och det blir alltmer intressant allteftersom även karaktärerna utvecklas.

Vad gäller karaktärerna så är jag också väldigt förtjust i Zoey som innehar huvudrollen. Även om hon är ganska helylle så är hon inte för perfekt, hon flörtar med tre killar samtidigt och har inga skrupler över det heller, hon är ledaren för The Dark Daughters och även om hon är speciell och utvald så har hon ingen av den falska blygsamhet eller perfekthet som utmärker många karaktärer i liknande situationer och som är så tröttsamt. Hon vet vad hon vill, hon tänker kämpa för att få det och hon är inte rädd för att utmana någon på vägen – må det så vara spöken, vampyrer, elever eller den Höga Prästinnan.

Fortfarande är dock språket det stora problemet. Jag minns inte vem som sa det men jag har hört att dottern i författarduon har skurit till språket så det blivit mer high school-aktigt men det är för high school-aktigt och det blir mest bara alldeles för mycket. Många inpass, förklaringar och slanguttryck hade kunnat skurits ner och tagits bort, jag stör mig på språket genom hela boken men allra främst i början.

Slutligen så velar jag om jag tänker fortsätta eller inte. Det är utan tvekan en bra historia men om det lite lama och tråkiga – jag tycker fortfarande att både vampyrerna och vampyrlärlingarna är alldeles för mesiga och skulle behöva bli lite mer blodtörstiga eller i alla fall sluta äta corn flakes till frukost – tar över så slutar jag nog läsa. När berättelsen tar fart och ger sig in i mysterier, spöknätter och hemskheter så är den faktiskt bra och jag vill gärna veta hur det slutar så förmodligen sällskapar jag Zoey en bit till på vägen.

0 reaktioner på ”Betrayed (del 2 i House of Night) – P.C. Cast & Kristin Cast

  1. Jag hoppas att vampyrkidsen kommer bli lite mer blodtörstiga allteftersom de slutar med flingorna och börjar med blod istället. Fast frågan är om böckerna kommer så långt – de utspelar sig ju under en extremt kort tidsrymd (någon vecka bara).
    Jag tyckte iofs att del två kändes lite mörkare och mer seriös än första delen, så jag kommer nog också fortsätta att läsa serien, trots att den inte är någon kvalitetslitteratur direkt.

  2. Håller nu på med senaste delen a serien. Språket stör jag mig med på, för mycket slang och skit. Det händer ju ganska mycket mer. Men jag vet ffr inte om jag gillar serien eller inte,

Kommentera