Böcker att se fram emot hösten/vintern 2019 – barn och ungdomsböcker

Bokhösten 2019 är fullmatad med fantastiska nyheter, framförallt på barn- och ungdomssidan som alltid intresserar mig mest. Jag ser fram emot fler böcker än jag brukar, allra mest spännande är det i utgivningen för barn 9-12 år och för unga.

Bilderböcker och kapitelböcker för mindre barn

Bland bilderböckerna ser jag mest fram emot Hej alla monster av Jenny Bergman, illustrerad av Alexander Jansson. Jag älskar Janssons suggestiva och mättade bilder och monsterbilderböcker går aldrig att få nog av på biblioteket. Idde och hajen är Ellen Ekmans första bilderbok i både text och bild – jag längtar!

Bland kapitelböckerna för 6-9 år hittade jag inte jättemycket utöver nya böcker i alla populära serier som finns för åldern, men ett guldkorn är förstås Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren, illustrerad av Emil Maxén.

Kapitelböcker 9-12 år

För mellanåldern finns det betydligt fler böcker att längta till. Höstens största längt är förmodligen att Jenny Jägerfeld släpper en ny bok, Mitt storslagna liv. Förväntningarna! Vi får också äntligen möta Athena igen, i Strålkastare, tack! av Elin Ek. En av mina absoluta favoritförfattare Mårten Melin ger ut en ny diktsamling, den här gången för 9-12 år. Jag längtar efter Min längtan kvar, även om jag kanske hade hoppats på ett mer spännande omslag. Det krävs litegrann för att övertyga den typiska mellanåldaren om att läsa en diktsamling.

Slutligen finns det två spännande skräck- och fantasyutgivningar i höst. När Ingelin Angerborn släpper nytt är det högtidsstund, höstens bok heter Hjärta av sten. Jag är också mycket nyfiken på samarbetet Kolvinge, mellan Maud Mangold och Kerstin Lundberg Hahn – jag håller den senares Barnkolonin för den bästa skräckroman som skrivits av en svensk författare för 12-15 år.

Unga

I höst dyker det upp en ny diktsamling även för unga, Berör och förstör, där Athena Farrokhzad och Krister Folkhammar gjort urvalet. Spännande! Flera favoritförfattare släpper också nytt under hösten, mest ser jag fram emot Anna Ahlunds Ganska nära sanningen som kommer i januari 2020. Anna Ahlund har också skrivit flera lättlästa böcker på temat kärlek och HBTQ, som jag saknat just detta när jag boktipsat på biblioteket! Det finns mycket lättläst om kärlek, men hittills har det knappt funnits något lättläst om queera relationer. Paketet med böcker heter Våga längta. Även Christina Lindström är en favorit och jag längtar efter hennes nya, Välj mig. Sist men inte minst översätts den fantastiska Angie Thomas nya bok till hösten, den svenska titeln blir Min tur nu. Jag kommer läsa den, men på engelska – On the come up är originaltiteln.

Hur många gånger jag skrev ordet ”längta” i den här texten? Jag vet inte. Men jag längtar efter höstens läsning nu!

2 reaktioner på ”Böcker att se fram emot hösten/vintern 2019 – barn och ungdomsböcker

  1. Nytt från tunga favoriterna Anna och Christina ser jag givetvis väldigt mycket fram emot. Och så Angie Thomas men hon blir läst på engelska precis som förra gången så det är mer en påminnelse om att jag redan borde läst den 🙂

    1. Jag läste faktiskt The hate U give på svenska, insåg jag nu. Jag hade för mig att jag läst den på engelska. Översättningen var fenomenal men det var Amanda Svensson som gjorde den och det är det inte med nya boken, så jag kommer nog också läsa den på engelska.

Kommentera