Böcker jag vill läsa på det nordiska temat

Jag har knåpat ihop en lista med böcker jag vill läsa till den nordiska utmaningen. Det är mycket möjligt att jag kommer ändra mig under årets gång men det här är planen. Jag fick ganska mycket hjälp från Lyrans Norden runt- inlägg och har också försökt att variera böckerna lite. Någon deckare och två nobelpristagare finns med på listan.

Finland:
Sofi Oksanen – Stalins kossor
Arto Paasilinna – Kollektivt självmord

Åland
Sanna Tahvanainen – Alltid skogen

Danmark
Anna Grue – Judaskyssen
Høeg, Peter, Fröken Smillas känsla för snö

Norge
Sigrid Undset – Jenny eller Kristin Lavransdotter
Per Pettersson – Ut och stjäla hästar

Grönland
Ole Korneliussen – Saltstoden

Island
Arnaldur Indridason – Svart himmel
Haldór Laxness – Fria män

Färöarna
Oddvør Johansen – Livets sommar

16 reaktioner på ”Böcker jag vill läsa på det nordiska temat

 1. Visst är det en ganska rolig grej? Att läsa lite nordiskt? Ypperlig ursäkt. och flera av dina titlar vill jag också t tag i. Läst på tok för lite Oksanen t ex och ingenting av Undset.

  1. Ja, jag tycker det! Är ganska dålig på nordisk litteratur (precis som jag var på tysk litteratur) så det är himla kul att bredda sig lite 🙂

   1. Ja, jag tycker det! Är ganska dålig på nordisk litteratur (precis som jag var på tysk litteratur) så det är himla kul att bredda sig lite 🙂

 2. Fröken Smilla gillade jag. Kristin Lavransdotter är en mycket tjock trilogi, både den och Jenny är bra. Jag älskade Ut och stjäla hästar 🙂 Men Indridasson tycker jag blivit sämre för var bok, de första var dock riktigt bra. Visst är det kul med nordiskt!

  1. Ja, jag har hört det om Indridasson så jag tänkte börja med hans första bok, har inte läst något av honom tidigare. Om Kristin Lavransdotter är lite för tjock för att läsa ut på en månad kanske man ska börja med Jenny då.

 3. Åh, vilken härlig lista! Men du, jag minns inte, har du läst Knausgård…? Annars är ju han en given norsk (om än boende i Sverige) kandidat. Jag är också sugen på ”Ut och stjäla hästar”, tänkte ha med den i min andra omgång av hyllvärmare efter att jag läst de första tre, eftersom det är en sådan där bok som jag faktiskt vill läsa men aldrig kommer mig för med.

  1. Ja, jag ser fram emot att börja för många av titlarna har legat och gnagt hos mig länge men jag har aldrig tagit tag i dem.
   Nä jag har inte läst Knausgård men jag har blivit så himla anti Min Kamp eftersom den har hyllats så mycket, jag brukar bli så. Jag lär nog läsa den om ett år eller så när hysterin lagt sig lite 🙂

 4. Åh, vilken härlig lista! Men du, jag minns inte, har du läst Knausgård…? Annars är ju han en given norsk (om än boende i Sverige) kandidat. Jag är också sugen på ”Ut och stjäla hästar”, tänkte ha med den i min andra omgång av hyllvärmare efter att jag läst de första tre, eftersom det är en sådan där bok som jag faktiskt vill läsa men aldrig kommer mig för med.

Kommentera