Bokåret 2013!

Nu har det ändå gått ett bra stycke in på det nya året och även om jag brukar ha en årsbästalista innan nyåret infaller så läste jag faktiskt flera fina böcker precis innan året tog slut. Och så satt jag och läste hela julledigheten och orkade faktiskt inte öppna datorn mer än ungefär en gång.

Men som seden kräver ska det nu sammanfattas, läsåret 2013. Först tänkte jag skriva några rader om vad jag läst och hur mycket, främst eftersom jag tycker det är ganska intressant – speciellt att se vilka genrer en läst mest av. I dagarna kommer det sedan dyka upp ett eget inlägg med de allra bästa läsupplevelserna jag hade förra året – jag sätter nog ingen nummergräns utan plockar ut de jag känner för. Det kommer bli många.

Året som gick

Jag läste 136 böcker,
varav 3 var ljudnoveller och 20 var grafiska romaner.
26 böcker var skräcklitteratur,
36 var fantasy,
40 var ungdomsböcker eller barnböcker,
4 var faktaböcker,
9 historiska romaner och
3 deckare.

Av böckerna jag läste var 47 på engelska, 89 på svenska och 54 skrivna av svenska författare.

77 av dem var av kvinnliga författare, 43 av manliga författare och 16 av flera författare.

Det här året blev det i vanlig ordning fler kvinnliga författare lästa än manliga. Däremot blev det ovanligt mycket fantasy, främst för att jag läste en fantasylitteraturkurs i somras och därigenom blev introducerade för de fantastiska författarna Lene Kaaberbøl och Ursula LeGuin. Det var också två av de författare jag läste flest böcker av under året, 8 av Lene Kaaberbøl och 6 av Ursula LeGuin. Jag läste också 4 böcker av Gail Carriger och 4 av Cassandra Clare. Jag räknade inte lika mycket kategorier 2012 men märker ändå hur mycket jag tröttnat på deckare. Frågan är om det ens blir så mycket som tre nästa år. Jag har också verkligen dykt ner i världen av grafiska romaner igen, från 3 2012 till 20 2013.

Den enda utmaningen jag dragits med i år har varit en väldigt ostrukturerad sådan: jag har haft en vag föreställning om att jag vill avsluta serier jag börjat på. Det var i maj och under året som gick efter det avslutade jag faktiskt fem av de nio listade serierna och läste böcker ur ytterligare två. Däremot påbörjade jag sju nya som jag ännu inte avslutat så jag får väl se mig själv som oförbätterlig.

Coming up, det allra bästa från 2013!

7 reaktioner på ”Bokåret 2013!

    1. Jag har för mig att hon har skrivit böcker i andra genrer också, framförallt vuxenböcker, men många av hennes ungdomsböcker är fantasy. Hennes serie om Skämmerskans barn var nog den bästa ungdomsfantasy jag läste förra året, helt fantastisk! Fyra böcker, börjar med Skämmerskans dotter.

  1. Jag vet inte exakt hur många böcker jag har läst uner 2013. Jag tror att jag får ge ett försenat nyårslöfte, att börja anteckna alla böcker jag läser under 2014. Jag vet dock att skönlitterärt sett har jag främst läst följande författare: Maj Bylock, Maria Gripe, Kevin Crossley-Holland och Simona Ahrnstedt. Jag har även återvänt till två gamla favoriter: Vibeke Olsson och Elisabet Nemert.

  2. Bra och tydlig lista! Kul att kunna följa sin läsning ”bakåt” i tiden och se vilka genrer som kommit och gått. Läser själv väldigt sällan deckare men nu har vi en i bokcirkeln som jag gillat hittills (4 kapitel). Ser fram emot 2013:s bästa!

    1. Tack 🙂 Visst är det kul! Det är en så rolig följd av bloggandet, att man har mycket mer koll på sin läsning och kan se hur man som läsare förändras.

Kommentera