Bokbloggare mot rasism

Jag är inte Sverigedemokrat.

Det borde vara självklart att leva i en värld och i ett land där man inte behöver säga att man inte stödjer ett parti med rasistiska åsikter och fascistiska tendenser. Det borde vara självklart att ingen gör det. Det borde vara självklart att de partierna inte existerar. Tyvärr är inte det en verklighet vi lever i, och inte heller är det ett land vi lever i idag, hur gärna man än skulle vilja det. Och om man blundar för det, så låter man det samtidigt hända.

Läsning är en av mina favoritsysselsättningar. Många gånger påminns jag genom böcker jag läser om varför det är så viktigt att inte tro att det försvinner om man blundar och vilka fruktansvärda konsekvenser den tron genom historien har fått. Just nu läser jag Therése Söderlinds Vägen mot Bålberget som handlar om häxbränningarna förr och om en mans resa mot sitt förflutna på 1970- talet. Den handlar också om rädsla för det man inte känner till.

Vanligtvis hade jag inte heller anledning att fundera över den tioåring jag själv varit, men med morsan borta var det ofta jag kom tillbaka till den där lillkillen. Krigsutbrottet. De osannolika ryktena om nazisternas läger. Allt man ännu inte visste. Det som hänt på det där berget en gång var inte det enda beviset för människans brist på omdömde och hennes envisa förmåga att inte ta på sig skulden efteråt. Vuxna som skyllde ifrån sig.  (s. 89)

I citatet ovan pratar berättaren Jakob om Bålberget, där man brände häxor på 1600- talet. Ett bevis på människans ”brist på omdöme och hennes envisa förmåga att inte ta på sig skulden efteråt”, något som Jakob kopplar ihop med andra världskriget och hur nazistpartiet i 1930- talets Tyskland kunde bli så stort och få så mycket makt. Man ”visste inte”. Idag, i Sverige, röstar människor på Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti, för att man ”vill lyfta en fråga”. Man är inte rasist, MEN…

Att få rösta är i ett demokratiskt samhälle en rättighet, men det medför också en oerhörd skyldighet i att faktiskt veta vad det är man röstar på. Att rösta på Sverigedemokraterna och sedan säga att man vill ”lyfta frågan om invandringspolitiken” är inte okej. Genom att rösta på Sverigedemokraterna lyfter du inte en fråga, du ger ett rasistiskt parti makt i det du kallar ett demokratiskt land. Det är heller inte okej att rösta på Sverigedemokraterna och sedan säga att du inte visste om vad de står för eller vad de har gjort. Det är din skyldighet som medborgare att ta reda på vad de står för om du vill rösta på dem.

När gruvligheterna i koncentrationslägrem uppdagades hade jag varit i Veronicas ålder. Människans grymhet var obeskrivlig och ogripbar och jag hade hanterat det genom att tillskriva tyskarna förfärliga egenskaper som vi lyckosamt saknade uppe i vår fridfulla nord.  (s. 90)

Vi får inte skylla på andra människors ondska eller vår egen okunskap. Vi måste komma förbi det oansvariga i att inte säga sig veta vad ett parti som man röstar på står för och det oansvariga i att säga att man inte är rasist men ändå inte rösta på något parti alls. Genom att rösta på ett annat parti än Sverigedemokraterna lägger du samtidigt din röst på att du inte vill ha ett rasistiskt parti i vår regering. Vi har alla ett ansvar, det händer här och nu att ett rasistiskt parti får ungefär 10% av en röstning i ett demokratiskt land. Så vill vi inte ha det. Vi vill inte att historien upprepar sig.

Det här inlägget är en del av manifestationen ”Bokbloggare mot rasism”. Bidra du också, eller följ manifestationen på Twitter under #bokbloggaremotrasism och #jagärintesverigedemokrat.

21 reaktioner på ”Bokbloggare mot rasism

 1. Jag ÄR sverigedemokrat. Se där, då fick jag det sagt. Och ja, jag kan bara se det här inlägget som osmakligt. Du slänger ju bara ur dig fördomar, som inte har med sanningen att göra. Invandringen är ett problem, som vi måste ta itu med. Och sedan får folk slänga ur sig anklagelser om rasism, nazism och häxprocesser (okej, den sista hade jag i alla fall aldrig hört förr, så lite nyskapande är du) hur mycket de vill. Vi lever inte längre på 50-talet, då en massa invandrare kunde få jobb i svenska fabriker utan att kunna språket. Idag är det ju inte lika lätt, och de här människorna blir fast i sitt utanförskap. Allra värst är situationen tydligen i Malmö, där Rosengård har blivit ökänt som ett getto. Men det märks även i andra städer, även om det är relativt lugnt här i mitt lilla Örnsköldsvik. Men 10 % av svenskarna har förstått att något måste göras, även om vissa fortfarande tror på etablissimangets lögner. Det är du som inte har någon aning om vad SD är och vad vi står för, och det var sorgligt att behöva läsa det här. Jag borde å andra sidan inte vara förvånad…

  1. Jag tänkte från början ta bort den här kommentaren eftersom jag inte tillåter påhopp i min blogg. Men hela den här manifestationen går ut på att inte tiga ihjäl Sverigedemokraternas rasism och på att inte blunda för problemet och tro att det försvinner. Därför tänker jag istället svara på den.

   Läste du artiklarna jag länkade till? Har du läst några artiklar om hur de som företräder Sverigedemokraterna går med järnrör på stan, slänger ur sig ord som ”babbe” och ”hora” och tycker att vi ska kasta tillbaka krigsflyktingar till deras egna länder? Har du någon gång varit inne på Avpixlat, sajten som skriver det ena rasistiska och människofientliga inlägget värre än det andra, som hänger ut våldtagna tjejer och flyktingars adresser? Sajten där sverigedemokrater skriver och som stödjs av en framträdande Sverigedemokrat, Kent Ekeroth? Har du inte det, läs gärna mer här:

   http://www.expressen.se/nyheter/expressen-avslojar/expressen-avpixlar-anonyma-skribenter/
   http://www.interasistmen.se/granskning/ekeroth-fortsatter-att-hanga-ut-barn-trots-pavisade-fel-sd-vagrar-agera/
   http://interasistmen.se/granskning/sd-hyllad-sajt-lagger-upp-video-med-sexovergrepp-hets-mot-folkgrupp/

   För övrigt sa jag inte att SD bränner häxor på bål. Läs gärna igenom inlägget igen om du tror det. Det jag skriver handlar om vad människors okunskap och rädslor har lett till genom historien. Jag slänger heller inte ur mig fördomar. Jag länkar till två av de artiklar jag baserat mitt inlägg på, tre andra här i kommentaren. Vill du har fler exempel så lägger jag gärna ut det. Eller, läs gärna Inte rasist men (http://www.interasistmen.se/)s granskningar av SD eller valfri artikel om SD i nyhetstidningar. Dessutom handlar det här inlägget, liksom hela min blogg, också mycket om mina egna åsikter.

   För övrigt, angående att ha något på fötterna när man talar om fakta, har du sett hur Jimmie Åkesson fullständigt gjorde bort sig när han blev det minsta pressad om den ”statistik” om invandring SD för fram? Se annars gärna det här: http://www.expressen.se/tv/nyheter/politik/akesson-hart-pressad-av-bbc/ Och läs gärna om hur SD tar fram den ”statistik” om invandring de alltid slänger sig med. Skrämselpropaganda är också något som använts av historiska rasistiska ledare, för att göra ytterligare en allmän jämförelse.

   Du ifrågasätter om jag har någon aning om vad SD är och står för. Jag vet det tyvärr alldeles för väl.

   1. Men på vilket sätt var mitt inlägg ”ett påhopp”? Det var det inte mer än ditt inlägg var mot SD. Jag ville bara protestera mot hur folk förleds att tro på fördomar mot vårt parti, av både andra politiker och journalister i tidningar och på radio och TV. Och ja, jag har faktiskt varit inne på Avpixlat många gånger. Och aldrig har jag sett någon hänga ut våldtagna tjejer eller någons adress. Men nu är jag inte inne på den sidan varje dag, så jag missade kanske just de artiklarna. Vad vet jag? Å andra sidan vägrar jag ta ”Inte rasist men” på allvar, för deras enda syfte är ju att hata SD. Och nej, Expressen är knappast bättre de heller.

    1. ”Osmakligt” och ”jag borde inte vara förvånad” över att läsa något som var sorgligt skrivet. I hasten glömde jag också att skriva att det inte bara var därför, jag vill heller inte tillåta rasism på min blogg. Men nu var den här kampanjen som sagt till för att bemöta rasism, inte tiga ihjäl den. Men vill du debattera på ett bra sätt, gör gärna det.

     Angående det jag skrev om vad avpixlat har gjort, så länkade jag till artiklar där det beskrivs. Om du vill ta ”inte rasist men” på allvar är upp till dig, men de i just de länkarna så har de skärmdumpat de inläggen på avpixlat.

     Ingen av artiklarna jag länkat till är fördomar, det är rena fakta. Det är SD som slänger sig med fördomar. Bara TV-inslaget med Jimmie Åkesson borde vara nog för att förstå hur lite grund SD har att stå på i de ”fakta” de presenterar. Om du inte vill titta på det kan jag sammanfatta: det är ett BBC-program där de ifrågasätter den statistik Åkesson ofta för fram om invandring, kriminalitet och våldtäkter. BBC har intervjuat Brottsförebyggande rådet som rakt ut har sagt att Åkesson förvrängt fakta. Hans svar är mumlanden om att hans statistik är sann och att man kan läsa om det i (inte nämnda) böcker. Jag undrar hur du kan tro på en sådan partiledare?

    2. Förresten, du säger att ”inte rasist men”s enda syfte är att hata SD. Jag skulle nog vilja säga då, av det jag sett av Avpixlat, att deras enda syfte är att hata alla som har flyttat eller flytt till Sverige från andra länder. Människor.

  2. Slutligen undrar jag också, eftersom du menar att jag bara slänger ur mig fördomar, vad du baserar dina påståenden på? Att ”de här människorna blir fast i sitt utanförskap” och att ”situationen är värst i Malmö”? Samt vad du menar är etablissemangets lögner?

 2. Oj, vad viktigt det här känns. Att invandrarna kommer hit och får leva i utanförskap utan att kunna språket är ju långt ifrån sant. Så gott som alla invandrare jobbar hårt för att lära sig språket och gör det också mycket fort. De har höga mål och vill mycket med sitt liv. Försök själv att komma till ett land som 15-åring och sedan lära dig språket på ett år och dessutom klarar av att få betyg i både (språkligt utmanande svåra ämnen) No; So och alla de andra ämnena man läser på högstadiet. Försök och tänka dig att du gör detta på t.ex. ryska samtidigt som du har din familj kvar i ett land där du vet att det pågår strider varje dag, någon av dina föräldrar kanske till och med bli mördade medan du befinner dig i det nya landet! Sådana människor möter jag varje dag! Kom inte och säg att de inte är värda att få stanna i och vara en del av vårt land!!

  Undrar jag vem det är som inte förstår vad SD står för???

  1. Visst finns det invandrare, som har jobb och lär sig svenska. Men som du själv säger, hur lätt kan det vara att komma till ett nytt land och lära sig ett nytt språk? Pefrestningarna är stora, och så blir det lätt en ”vi mot dem”-situation och kulturkrockar. Sanningen är ju att folkgrupper kan leva i samma land i århundraden, och ändå kan de börja bråka. Men jag måste också förklara att SD inte säger att alla ska slängas ut eller ingen ska få komma in, och vi stödjer att verkliga flyktingar ska få hjälp. Men nu är alla invandrare inte heller flyktingar.

   1. Jag håller med Det mörka tornet i den avslutande frågan.

    Jag undrar om du har läst SD:s partiprogram, för det första? De skriver att man ska dra ner invandringen till ett i stort sett obefintligt minimum, flykting eller ej, och att endast de som helt och fullt klipper banden med sin gamla kultur och helt och hållet anammar den ”svenska” (vad det nu är) kulturen ska få stanna i Sverige och få kalla sig för svenskar.

    Jag undrar för det andra, om du tycker att vi bara ska hjälpa ”verkliga” flyktingar, vem som ska få bestämma vem som är en ”verklig” flykting? Hur mycket krig ska man behöva utstå för att det ska räknas, enligt dig? Vem ska avgöra om man är ”värdig” att stanna, tycker du?

    Och så undrar jag om du menar att du stödjer rasism eller att SD inte är rasister? Om du menar att de inte är rasister, hur förklarar du då att de förvränger statistik för att få det att se ut som att kriminalitet och våldtäkter till största delen begås av invandrare? Hur förklarar du att framstående partimedlemmar beväpnar sig med järnrör på stan? Hur förklarar du att en framstående partimedlem stödjer en rakt ut rasistisk sida?

   2. Själv tror jag på att vi blir mer tolerant då vi möter andra kulturer. Mer toleranta då vi får möjlighet att leva med alla slags människor. Både man själv och ens värld växer genom att ta del av andra människors livserfarenheter och kulturer. Det är berikande både för landet och för människorna som lever i landet. Alla kan börja bråka när som helst. Grannar som levt i fred hela livet kan börja bråka. Vad har det med saken att göra? Invandrare i Sverige är inte lika med bråk för mig. Vilken konstigt inställning.

    Det är inte alltid lätt att lära sig ett nytt språk. Det är heller inte omöjligt. Sverige är dessutom ett av de få länder som har ett enda språk (nu räknar jag bort minoritetsspråken). Övervägande av världens länder är minst tvåspråkiga. Oftast rör man sig med fler än tre språk i vardagen.

    En ”vi mot dem” blir det först när vi inte har erfarenhet av människor från andra länder, när partier som SD sprider fördomar mot andra folkslag. När vi möts varje dag, när våra grannar är från somalia, afghanistan och burma. Ja, då kan vi se att vi inte är så olika där under hudfärgen, kulturen och religionen. Så för ökad tolerans behöver vi invandring. Några av de finaste människor jag känner är invandrare. Och nej, de är inte alla flyktingar. Jag är så lyckligt lottad som haft möjligheten att lära känna dessa människor!!

    1. Tyvärr har inte alla lika goda erfarenheter av invandrare som du, och jag tror knappast att det bara beror på fördomar. Utan det finns helt enkelt ett problem i samhället, som många i sin ”godhet” vill sopa under mattan. Då känns det bättre att beskylla SD för allt möjligt, för då är man ju inte ”rasist” och ”främlingsfientling”. Det finns verkligen ett utanförskap bland invandrarna, särskilt då i storstäderna, där de får ha stadsdelar som Rosengård i Malmö och Rinkeby i Stockholm nästan för sig själva. Men även i de mindre städerna, som t ex mitt Örnsköldsvik, hamnar de flesta invandrarna i mindre fina bostadsområden. Är man verkligen rasist för att pekar ut de här problemen?

 3. Tack för ett mycket välskrivet inlägg! Rasismen kan inte tigas ihjäl. Vi måste fortsätta bemöta dess yttringar varje dag, och jag är så stolt över den här bokbloggkampanjen.

  1. Åh, tack! Det gör mig verkligen glad att höra, för så många gånger nuförtiden är jag bara så arg och frustrerad över rasism och antifeminism i Sverige att jag inte vet vad jag ska säga..

 4. Tror du verkligen att Sverige kommer att upprätta utrotningsläger? Eller vad syftar du på när du skriver att ”vi vill inte att historien upprepar sig”?

  Är SD egentligen rasister? Ja, en del tycks ju vara det! Och det är skamligt hur en del vuxna människor kan uttrycka sig. Dessa individer lyfter fokus från själva sakfrågan, har SD ett uttalat rasistiskt motiv, ett rasistiskt partiprogram?

  1. Det sa jag inte att jag tror. Som jag skrev till Furienna här ovan så använde jag mig av historiska jämförelser för att göra en poäng av vad som kan hända när man blundar.

   Jag håller inte helt med om att de lyfter fokus från själva sakfrågan, snarare tvärtom i det här fallet. SD har en partipolitik som särskilt inriktar sig mot invandringspolitik och när flera individer uttrycker sig på ett sådant sätt som de har gjort verkar det bara visa på partiets rasistiska tendenser och det tyder på att partiet vill mörka en del av de egentligen står för. Framstående partimedlemmar representerar sitt parti. Tänk om exempelvis Gudrun Schyman skulle uttala sig antifeministiskt? Skulle det vara bra för FI?

Kommentera