Bokfrågarnas ABC – C

Lilla O:s Bokfrågeutmaning har kommit till C.

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Chick-lit är för mig relativt lättsmälta och ofta humorbetonade romaner med en kvinna i huvudrollen, skriven för kvinnor och ofta även av kvinnor. Jag är relativt förtjust i chicklit, i alla fall engelsk sådan och allra helst i form av Helen Fieldning och Marian Keyes. Jag har inte läst så mycket böcker i ”genren” utöver det, och svensk chicklit har jag hittills inte gett mycket för alls. Det enda jag har läst är av Denise Rudberg och det har inte fallit mig i smaken alls. Det är inget jag måste läsa så fort det kommer ut, men det är rätt skönt som avslappnande och tankebefriad läsning emellanåt.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

Det finns så många att välja mellan att jag knappt kan komma på någon, men en av de ceremonier i böcker som är allra finast, sorgligast och mest tårframkallande är för mig Dobbys begravning i Harry Potter and the Deathly Hallows. Den är så enkel, Harry gräver själv graven utan att använda magi och sätter en enkel havssten ovanpå. Dobby själv gav sitt liv för att rädda Harry, Hermione, Dean och Ollivander och den lilla husalfens öde och hans sätt att älska och avguda Harry är hjärtskärande. Det allra sorgligaste i hela Harry Potter- serien.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

Det är jättesvårt att säga, för det kan ligga så väldigt mycket olika värderingar i ordet anti-hjälte. Enligt skolboken är en anti-hjälte någon som är en hjälte utan att vilja vara det, och då kommer jag direkt att tänka på Belgarion i David Eddings serie Sagan om Belgarion. Men för mig kan en hjälte också vara en väldigt tvivelaktig ”hjälte”, någon som är god men samtidigt ond och som sådan dyker den väldigt mångfacetterade Eric upp i tankarna direkt. Eric är en fascinerande varelse med en sorglig historia, skapad av Gaston Leroux och mer känd som Fantomen i The Phantom of the Opera. Hans hjärta är förmörkat av människornas hat och rädsla mot honom och således skapar han själv hat och rädsla, men han har ändå en gnutta kärlek kvar för Christine, och han låter henne gå efter att ha rövat bort henne. För mig är även han en antihjälte.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

När jag var liten delade jag min tid mellan biblioteket i byn och den lilla bokhandeln, och på deras kassar man fick hem när man köpte böcker stod det (och står fortfarande): Jag är hellre fattig i en stuga full med böcker än kung utan lust att läsa. Det tycker jag är ett väldigt fint citat. Sagt av Thomas Macanlay.

0 reaktioner på ”Bokfrågarnas ABC – C

Kommentera