Bokfrågornas ABC – Z

Den här veckan är det dags för Z i Lilla O:s Bokfrågeutmaning. Lilla O är hemskt duktig som kommer på frågor till så luriga bokstäver, däremot blev mina svar lite halvdana den här gången. Z är nog inte min bokstav!

zoo finns en massa djur och jag vill att du berättar om en bok där djur spelar en viktig roll.

Det finns en väldigt bra ungdomsbok som heter Djuren i gamla skogen (The Animals of Farthing Wood) och är skriven av Colin Dann. Den handlar om Grävling, Räv, Padda, Hare, Orm och de andra djuren i Gamla Skogen som tvingas flytta från sitt hem när skogen allt mer och mer huggs ner och skövlas av människorna. Jag älskade den boken när jag var mindre, den är fantastiskt bra.

Anders Zorn är en känd konstnär. Har du läst någon bok där han eller någon annan konstnär figurerar?

Jag funderar och funderar men kommer inte på någon skönlitterär bok där det figurerar konstnärer (det har jag säkert läst – men det är fredag eftermiddag och hjärnan är på väg mot kortslutning). Däremot har jag läst en biografi om min favoritkonstnär John Bauer så det får väl räknas.

Zen, att vara närvarande just här och nu, är rätt inne trots att ideérna inom zenbuddismen knappast är nya, zen-coaching, mindfullness, meditation, yoga och en massa annat är i ropet. Vilken bok tycker du handlar om zen?

Oj, någon bok som direkt handlar om zen har jag nog inte på lager, det hör inte till sådant som brukar dyka upp i mina läshögar. Men jag minns att Bridget Jones hade en zen-period i ett par kapitel i Bridget Jones’s Diary.

Författare på Z finns det några stycken. Vem är din z-favorit?

Den enda på Z jag kommer på just nu är Emilè Zola och jag vet inte om han kan kallas favorit, direkt. Jag har bara läst en bok av honom, Thérèse Raquin, och den var förvisso väldigt bra skriven och otroligt fängslande men gav mig mardrömmar i flera veckor på grund av de otroligt ingående och detaljerade beskrivningarna av huvudpersonernas psykiska och fysiska lidanden och framförallt ett svårglömt besök på ett bårhus.

0 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC – Z

  1. Klart biografier räknas! Kommer inte ihåg Bridget och zen, men det låter som henne att pröva hur dåligt det än må fungera.

Kommentera