Boklördag om tre väldigt viktiga böcker

Smuts av Katarina Wennstam är en skönlitterär bok men också en bok med mycket verklighetsförankring. I centrum finns Rebecca Wahl och Jonas Wahl, utåt sett det perfekta paret men synar man i sömmarna så tvivlar Rebecca på sitt äktenskap och Jonas har en lång och hemlig historia av sexköp bakom sig – samtidigt som han i sin roll av advokat kommenterar den pågående rättegången om en bordellhärva.

Det som gör Smuts så bra är att den engagerar på så otroligt många plan. Wennstam lyckas hålla en jämn linje igenom vad som borde vara en ganska rörig historia – en bordellrättegång med en feministisk åklagare och en manschauvinistisk domare blandas med en familj i sönderfall, tonårsdöttrar mitt i sin utveckling och en revolterande kvinnorättskämpe. Alla historier berör mig djupt och besitter en trovärdighet som gör det lätt att tro att det har hänt på riktigt. Det hemska är ju faktiskt att det gör det – inte ordagrant men berättelsen har en djup verklighetsförankring och det är det som skrämmer allra mest.

Dödergök är den fristående fortsättningen på Smuts och här dyker många av karaktärerna upp igen men upplägget är lite annorlunda. Dödergök har mer drag av deckare över sig men det är inte mindre viktiga frågor som läggs upp i historien – och inte mindre trovärdiga. Förutom att det handlar om mäns våld mot kvinnor handlar det också om etik och moral, och om rättskipning och hårdragning i rättvisans namn. Maria Allende, journalisten från Smuts, får här ta steget fram till huvudperson när hon och hennes man köper ett hus med en mörk hemlighet.

Den sista fristående delen i trilogin är Alfahannen. Samma personer figurerar men brottet är nytt. Här är det skådespelaren Jack Rappe som blir utsatt för ett mordförsök, Jack Rappe är vad man brukar kalla en riktig karlakarl och träffar kvinnor på löpande band. Vad som är spännande med Alfahannen är inte deckarhistorien – vem som är skyldig står klart ganska tidigt och det är heller inte meningen att boken ska vara jakten på en mördare – utan varför, hur och frågan om vem som egentligen är offret. Även här ger sig Wennstam in på rättskipningsfrågor, får man ta lagen i egna händer?

Katarina Wenstams böcker är sådana som många borde läsa. För att det är bra och spännande böcker, men också för att det är verkligheten som stirrar en i ögonen när man läser – även om just de här böckerna är skönlitterära.

Kulturdelen och Bokevolution har läst Smuts, En bok om dagen och Bokgalleriet har läst Dödergök, Hyllan och Boksnoken har läst Alfahannen.

6 reaktioner på ”Boklördag om tre väldigt viktiga böcker

  1. Jag blev så förvånad när jag läste Katarina Wennestams bok Alfahannen. Hade förväntat mig en svensk deckare men fick någonting helt annat och så otroligt bra. Det sura är att hennes böcker inte finns som e-böcker så får snällt vänta med att läsa hennes andra böcker tills jag kommer hem men hon är helt klart värd att väntas på.

    1. Ja, eller hur! Det är ingen typisk svensk deckare, jag gillar att den är så spännande och fängslande även om man på en gång får veta vem ”boven” är.

      Visst är hon!

  2. Har tänkt ta mig an de här böckerna jag också. Köpte Dödergök för ett bra tag sedan, men fick veta att böckerna är något slags löst sammanhållen serie så jag fick allt vackert ta och köpa Smuts nu också 🙂

    1. Ja, det tyckte jag absolut! dessutom får man en introduktion till karaktärerna, det är i stort sett samma som i de andra böckerna 🙂

Kommentera