Bokslukarpeppen februari: skräck, vardag och spänning

I februari läste jag fem böcker i Bokslukarpepputmaningen, alla från den här högen. En av dem ingår i en serie jag kommer fortsätta läsa och den kommer jag prata mer om när jag läst alla delar, men här kommer lite sammanfattning om resten:

9789163846588_200_livet-enligt-rosa-och-en-kille-som-heter-villeLivet enligt Rosa av Johan Unenge och Måns Gahrton är populära böcker på biblioteket och lånas väldigt ofta. De tillhör Hcg (9-12) och första boken, Livet enligt Rosa och en kille som heter Ville baseras på serien om Rosa som gått i Kamratposten. Det är en ganska lättsam, trevlig bok om livets små vardagsproblem och det bästa med den är Rosa som har huvudrollen och som är både tuff, framåt och härligt obekymrad för det mesta. Jag hade önskat att lite mer av Rosas nyvunna självförtroende inte hade behövt kopplas till en smärre askungeförvandling (hon blir av med tandställningen) men det finns andra komponenter i Rosas förvandling också och framförallt upptäcker hon att hon kan göra som hon vill och inte som andra vill och det gillar jag.9789185071890_200_den-blodiga-handen_haftad

Den blodiga handen är en helt annan sorts bok, en skräckberättelse som är kort men intensiv och väldigt välskriven (och snyggt illustrerad). Den tillhör Hcu (unga) och är placerad på Lättläst. Den handlar om Meg som får sin hand avbiten av en hund och får den ersatt med en konstgjord hand. En hand som verkar leva sitt eget liv..

9789197870405_large_hemliga-klubben-fallet-med-de-stulna-smyckena_kartonnageHemliga klubben är också den en serie och första boken, Fallet med de stulna smyckena, introducerar oss för Moa och Måns som bildar Hemliga klubben för att lösa mysteriet med vem som stulit Antons smycken. En lättläst, spännande bok på Hcf (6-9), också den populär på biblioteket.

Önskestjärnan är skriven av en av mina absoluta favoriter bland ungdomsboksförfattare: Ingelin 9789129681475_200_onskestjarnan_e-bokAngerborn. Även den här boken är för 9-12 men jag tror säkert att den passar både yngre och äldre. Till skillnad från de andra böcker jag hittills läst av Angerborn är det här ingen skräck, däremot innehåller den en gnutta magi. Eller? Det är en både rolig och eftertänksam bok som säkert går att använda på bokprat och att samtala kring, om att vara försiktig med vad man önskar sig och att se livet ur en lite annan synvinkel.

Kommentera