Boktips på T

Alfabetsutmaningen går vidare med T!

Först ut är en bok av en av mina absoluta favoritförfattare, Sarah Waters. Boken ifråga heter Tipping the Velvet och är en brinnande kärlekshistoria, full av svårigheter och smärta mitt i det viktorianska London. När den blyga Nancy möter ståuppartisten Kitty blir hon kär nästan utan att förstå det själv och hon följer med Kitty till London för att vara en del i hennes show. Men kärlek mellan kvinnor var inte något man såg med blida ögon på i det engelska 1800- talet och ganska snart förbyts kärleken mot rädsla och sorg och Nancy faller ner i ett allt mörkare djup. Fantastisk, svindlande och omöjlig att lägga ifrån sig.

Den andra boken är precis som på bokstaven Q en extrabok i Harry Potter- serien och även den här såldes till förmån för utsatta barn världen över. Den heter The Tales of Beedle the Bard och alla som har läst The Deathly Hallows vet precis vad det här är för bok – sagoboken som Hermione får av Dumbledore i början av just The Deathly Hallows. Jag älskar den här lilla boken, jag älskar sagorna som bär spår av folksagor men ändå är skrivna på J. K. Rowlings speciella vis och jag älskar ”Professor Dumbledore’s Notes”. Gillar du Harry Potter, läs den här!

Den här omgången blev det verkligen älsklingsböcker, en av mina favoritböcker (och favoritmusikaler, för den delen!) är Gaston Leroux The Phantom of the Opera. Jag är otroligt fascinerad av karaktären Eric som också är fantomen. Missförstådd, hatad på grund av sitt utseende och jagad ifrån mänskligheten vänds han till sist emot den som en musikalisk version av Frankenstein. Han tar sin tillflykt till katakomberna under Parisoperan och förför den begåvade sångfågeln Christine Daaé. Boken är betydligt mörkare än de flesta film- och musikaladaptioner som gjorts (även om jag älskar de flesta av dem också), läs den om du är intresserad av historien!

5 reaktioner på ”Boktips på T

    1. Eller hur! Än så länge står det bara på wikipedia och inte hennes hemsida men jag hoppas att det är sant 😀

 1. ”Tjuvens dotter” av Bo R Holmberg
  Den utspelar sig på 1700-talet och handlar om Kerstin, som tvingas leva med att hennes mor är en ökänd tjuv.

  ”Trollkarlen från Galdar” av Mats Larsson
  Den handlar om Bentagay, som tillhör urbefolkningen på Gran Canaria. Men han är bara tolv år gammal, när spanjorerna år 1482 bestämmer sig för att erövra hela ön.

Kommentera