Brännmärkt – Catherina Ingelman Sundberg

”År 1391 seglar den unga borgarhustrun Anne från Lübeck till sin barndomsstad Stockholm. Hon väntar sitt första barn och hoppas börja ett nytt liv tillsammans med sin make.

Drömmarna slås i spillror när ett våldsamt oväder blåser upp och det gamla hansaskeppet förliser. Som enda överlevande räddas Anne i land i skärgården av ett fiskarpar. Snart inser hon att hon svävar i livsfara och lyckas fly in till staden. Där föder hon en dotter, men får förtvivlad beskedet att flickan inte klarat sig.

Utan familj och med alla sina ägodelar liggande på havets botten måste nu Anne bygga upp en egen tillvaro. Stockholm är en osäker plats för en ensam kvinna, Anne tvingas hela tiden vara på sin vakt. Men hon låter sig inte kuvas, hennes vilja är stark. Och hon möter två män som bägge kommer att få ett avgörande inflytande på hennes öde.”

Brännmärkt lät väldigt bra. En historia precis i mitt tycke, och sådär lagom spännande. Tyvärr tappade jag intresset efter första sidan. Det är lättläst på gränsen till tråkigt, språket är helt onyanserat och inte ett dugg fängslande och karaktärerna är både platta och förutsägbara. Att jag ens läst ut den beror på att jag faktiskt vill veta vad som händer, men själva spänningen infinner sig inte förrän de sista trettio sidorna ungefär, och det är alldeles för sent. Historien har tillräckligt mycket i sig för att kunna bli en bra berättelse, men då hade den behövt mycket mer spänning, mer intressanta personer och framförallt ett mycket bättre språk.

Kommentera