Brödraskapstrilogin – Robyn Young

Brödraskapet och Korståg är första och andra boken i sjätte omgången av Projekt Kill HyllvärmareRekviem lånade jag på bibblan eftersom jag ville läsa färdigt serien. I den här recensionen kommer jag skriva om alla tre, spoilers för andra och tredje boken kan därför förekomma!

Brödraskapet är första delen i trilogin om tempelriddare och den inleds i London 1260. Till en början får läsaren följa Will och Garin, de tränar för att bli tempelriddare men är också vänner. Vänskapen kommer dock att prövas av släktband och historia, och av val som inte går att göra ogjorda. Samtidigt avancerar slaven Baybars till ledare för mamlukernas armé i Syrien, de kristna vill inte ge upp det de kallar för det heliga landet och ett fullskaligt krig tar sin början.

Jag tycker Brödraskapet är en fängslande historia, det är mycket fakta som pressas in i historien men samtidigt är det så pass intressant att det inte blir tråkigt. Det jag kan invända mot är att huvudrollerna känns lite väl invanda – det är den unge pojken som aldrig fått bekräftelse av sin far och därför gör uppror, det är den trogne stallpojken som blir hans vapenriddare, den vackra tjänarinnan som huvudrollen blir kär i och den stränge läraren (och prästen) som tar den rebelliske pojken under sina vingars skugga. Samtidigt gör Robyn Young något av sina karaktärer, de känns levande även om deras roller är lite klyschiga och jag bryr mig om hur det går för dem.

Korståg är andra delen och i den har Will kommit det efterlängtade heliga landet och får utkämpa vad som verkar vara ett hopplöst krig. Men han är förutom tempelriddare också en del i brödraskapet Anima Templi som kämpar för fred mellan religionerna.

I den avslutande Rekviem har tempelriddarnas sista utpost i det heliga landet fallit till muslimerna och läsaren får följa Will när han återvänder till Europa. Det handlar om Englands kamp mot skottarnas uppror, maktspel mellan kungar och påvar och rebeller som gömmer sig i skogarna. Det är otäcka historier, fulla av svek och död och även tempelherreordens slut berättas om här. Rekviem är nog den bok jag tycker är bäst, den är fängslande och bra skriven och jag i stort sett sträckläste den.

Vad jag gillar med serien är framförallt att Young inte lägger någon skuld eller några sympatier på någon speciell sida. Kristna, muslimer, judar, påvar och präster utmålas som människor mer än som bara representanter för rätt och fel. Det finns godhet och ondska i alla läger, som läsare förstår jag skälen till varför de gör som de gör och Young målar inte upp en svartvit bild. Det gillar jag. Det är också spännande, ibland en aning förutsägbart och klyschigt men i det stora hela tycker jag om den här serien. Den är verkligen något för historienörden, speciellt eftersom Young kompletterar varje bok med ett utförligt facit till de små ändringar hon gjort från den verkliga historier och en gedigen namn- och platslista.

8 reaktioner på ”Brödraskapstrilogin – Robyn Young

Kommentera