Dagen till ära

I måndags tipsade jag om tre svenska författare i Lyrans Tematrio om Nationaldagen. Men idag föll tipsandan på igen och jag tänkte tipsa om några svenska barn- och ungdomsböcker jag var extra förtjust i när jag var mindre och som jag inte berättar om så ofta i bloggen.

När jag var liten älskade jag högläsningsstunderna framför brasan och böcker vi ofta läste ur var Barbro Lindgrens böcker och då framförallt böckerna om Den vilda bebin. De var roliga, fantasifulla – dessutom var de på rim och fint illustrerade av Eva Eriksson.

I åtta-nioårsåldern fastnade jag för böckerna om Tussi av Ester Ringnér Lundgren – samma författare har under pseudonymen Merri Vik skrivit böckerna om Lotta som jag också läste.

Några år senare läste jag i flera omgångar om Fröken Sprakfåles uppväxt i Sprakfåle-serien av Lisa Eurén Berner. Jag älskade dem, de var roliga och lättsamma och framförallt gillade jag den godhjärtade men lite klumpiga Amanda – och Fröken Sprakfåle själv som tilläts vara härligt sprallig och gjorde precis vad hon kände för.

Många av de här böckerna är från 1950- talet och framåt och jag vet inte hur väl de har åldrats men jag minns att jag tyckte oerhört mycket om dem.

Andra böcker som lästes i tid och otid hemma var i stort sett alla böcker av Astrid Lindgren, Maria Gripe och bokserien Tomtar och troll som utkom varje jul och som var illustrerade av bland andra John Bauer. Det bästa ur Bland tomtar och troll finns i en samlingsvolym du kan köpa här.

Det här var ett urval av böcker jag läste när jag mindre. När jag började bli en självständig läsare i åtta-nioårsåldern fastnade jag egentligen allra mest för äventyrsböcker – jag kom inte på så många svenska äventyrsböcker men en serie jag slukade i tonåren var Kim M. Kimselius bokserie om Theo och Ramona som hoppar i tiden och råkar ut för olika äventyr. Serien inleds med Tillbaka till Pompeji och det finns sexton böcker utgivna – den sjuttonde kommer i höst.

Just nu läser jag dessutom andra delen i en svensk ungdomsfantasy-serie av Peter BergtingLegenden om Morwhayle. Ett omdöme om Demonprinsessan kommer imorgon!

Vilka svenska författare gillar du?

2 reaktioner på ”Dagen till ära

  1. Aha, kan du vara född på 80-talet? Jag läste Vilda Bebin högt för min lillebror som är född 1980;-)
    Fröken Sprakfåle slukade jag, det var ett ”bokarv” från min mamma. Anne på Grönkulla, Kulla Gulla, Lottaböckerna, Cherry Ames, ja ”tjejböckerna” slukade jag. Men de står orörda i våra hyllor, barnen har helt andra, mer moderna favoriter.

    1. Haha ja det stämmer, jag är född 1986 🙂 Fröken Sprakfåle var ett arv från min mamma också, liksom Tussi-böckerna, Lotta-böckerna och alla Kitty-böcker jag slukade 🙂

Kommentera