Dagens boksaliga blandning

Jag ligger – något – efter med recenserandet här på bloggen. Nu har det gått så långt att jag har 29 böcker jag ännu inte skrivit ett ord, eller mycket få ord, om. Det sträcker sig tillbaka till april och således är drastiska åtgärder att tillgå. I det här inlägget tänkte jag skriva om en hög böcker (eller fem) som jag har läst under våren och sommaren och som jag gillat, men helt enkelt inte har så mycket att säga om.

9789186509088_large_maran_haftadUnder påsklovet läste jag, bland annat, Lina Neidestams Maran. Tidigare har jag läst, och ÄLSKAT albumen om Zelda och även om också Maran var bra så var jag inte lika förtjust i den. Det jag framförallt älskade med Zelda var Zelda själv och glappet mellan hennes feministiska strävan och vardagens verklighet. Jag gillade också den ironiska och skarpa humorn och satiren och den är inte lika närvarande i Maran – ganska självklart kanske då det är ett helt annat sorts album. I Maran hyr Nora en fäbodvall för att skriva en roman men när ensamheten tränger på börjar mystiska saker uppenbara sig. Fortfarande gillar jag Lina Neidestams tecknarstil, den är verkligen vacker, och jag gillar att Maran är något så ovanligt som ”feministisk folktroporr” i serieform.

Något jag gärna konsumerar i sommarvärmen, förutom en deckare då och då, är historiska 9789174332599_200_norrsken_ljudbokromaner. Det är lättsamheten i att inte behöva fundera så mycket utan få hela berättelsen på ett rakt spår framför sig som tilltalar mig, åtminstone när det är så varmt att en inte orkar tänka. Gärna får det vara i ljudboksform, så jag kan lyssna medan jag ligger på stranden, promenerar eller kör bil. En sådan bok var Frida Skybäcks nya roman, Norrsken, som jag lyssnade på för några veckor sedan. I den dyker det upp kärlekstrubbel fortare än en hinner säga ”hejsanhoppsanvadhändehär” när den unga Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte åtrår och samtidigt sörjer den förlorade kärleken som flyttat till Italien. Alltihop är så förutsägbart att det nästan är fånigt, men stundtals är det också ett gripande porträtt av hur lite svängrum en kvinna kunde ha på 1800- talet, även i adeln.

9789129687507_200_make-it-stort_e-bokUnder sommaren läste jag en hel del ungdomsböcker, bland andra sista delen i Emmy Abrahamssons trilogi om Filippa som åker till London för att bli skådespelerska. Del ett och del två var jag inte alls förtjust i och även om jag inte älskar den så var jag åtminstone betydligt mer förtjust i trean. Jag kan inte låta bli att beundra Filippas framfusighet och mod att bara testa grejer, samtidigt tycker jag hon är så mycket yta att jag inte riktigt når på djupet. Men Make it stort är också rolig emellanåt, tillräckligt för att det aldrig ska bli tråkig läsning – och ibland räcker ju bara det ganska långt.

En ungdomsbok jag verkligen sett fram emot var den omtalade Kapitulera omedelbart eller dö. Den 9789129680713_200_kapitulera-omedelbart-eller-do_pockethar fått mycket fina recensioner och titeln älskar jag – det låter också himla lovande med Mary och Lovely som kämpar ett krig mot den oförstående omvärlden och bara har varandra. Och det är bra. Det är kanske inte superbra och jag blir inte helt förälskad i den här boken. Vissa partier i den fastnade, vissa har jag redan glömt bort. Helt okej, med andra ord och jag tycker fortfarande det är en bra titel.

9789174131277_200_rorgast_ljudbokSist, och faktiskt den här gången minst, var Rörgast av Johan Theorin. Även det en ljudbok, men en som får tituleras den sämsta jag lyssnat på (näst efter Twilight) och också en bok som var en stor besvikelse. Jag tycker det är synd att Johan Theorin skippade den kusliga stämningen och spökerierna från Skumtimmen och Nattfåk och istället har gått över till någon slags deckarstil. Jag undrar fortfarande när han ska skriva en ren skräckis.

3 reaktioner på ”Dagens boksaliga blandning

  1. Bra då slipper jag känna att jag borde hinna läsa ”Rörgast”. Jag gillade de två du nämner, men mycket för att det är suggestivt och flirtar med det övernaturliga. Vad ”Maran” gäller så ska man väl vara ganska inställd på att den är porrig, alltså det är ju inget jag skulle lägga bland mina serier så vem som helst hade sett den ; P Men om man vill läsa något erotiskt och lite annorlunda så är den ju bra tycker jag. Ingen Zelda utan ren lusta ha ha ha.

    1. Rörgast är absolut umbärlig! Haha, ja det är väl så med Maran. Hade väl mina aningar på grund av omslaget men var faktiskt inte helt beredd på innehållet 😉

Kommentera