Dark Shadows

Tim Burton, vampyrer, Danny Elfman, Johnny Depp, Helena Bonham Carter och Michelle Pfeiffer i en ganska salig blandning – vad kan egentligen gå fel?

En hel del, tydligen. I onsdags såg jag skräckkomedin Dark Shadows på bio och jag hade väldigt höga förväntningar – det är ju trots allt Tim Burton som har gjort den och i vanliga fall dyrkas Tim Burton på ett altare hemma hos mig. I Dark Shadows tar han sig an vampyrgenren och låter en sedan tvåhundra år instängd vampyr släppas lös i 1970-talet – vampyren i fråga heter Barnabas Collins och hans främsta kall är att störta häxan som stängde in honom i avgrunden.

Dark Shadows är ungefär som ett pussel som har blivit lite skevt, eller en samling vackra bilder som egentligen inte passar ihop. Jag älskar väldigt mycket med den – jag älskar det gotiska och svärtade, jag älskar de udda karaktärerna, manuset och skådespelarna och framförallt älskar jag den geniala 70-talsskildringen som inleds med en av mina absoluta favoritlåtar, Nights in white satin.

Det jag inte gillar är att det inte riktigt går ihop, och att jag någonstans saknar finkänsligheten som Tim Burton ofta besitter. Då och då dyker den upp i filmen – som när historien ändrar ton och ett sorgset spöke får leda vägen. Då blir det så vackert att jag nästan håller andan, men tyvärr är det alldeles för få gånger. Jag saknar den mystiska undertonen, det subtila och kusliga och jag hade gärna sett lite mindre av det kommersiellt gångbara och överdrivna.

Men jag tycker ändå om den, ibland. Den är tillräckligt utflippad för att aldrig bli tråkig och den besitter tillräckligt mycket finess för att jag ska gilla den. Det enda jag saknar är den totala magin.

Se trailer här.

10 reaktioner på ”Dark Shadows

  1. Synd att den inte var så bra! Har hört att även filmrecensenter har gett den rätt så dålig kritik. Jag är dock nyfiken på originalserien från 60-talet! Har du sett den? Vad gäller Tim Burton känns det mest som att han upprepar samma sagogothkoncept med samma skådisar gång på gång för att han vet att det inbringar pengar. Men Edward Scissorhands är bra. 🙂

    1. Ja, men eller hur! Det är lite så jag tänker, att hans nyare filmer är liksom bra i grunden men de saknar den äkthetskänslan de äldre filmerna har. De är lite för kommersiella. Jag har inte sett originalserien men jag är väldigt nyfiken jag med 🙂

    1. Ja, alltså den är ju sevärd men den levde verkligen inte upp till mina förväntningar. Så ja, det kan nog vara bra om du ska se den!

  2. Äsch då! Nu fick du ner peppen här 🙂 Fast jag kommer se den ändå, det är jag säker på. Fast du har helt rätt i att äldre Burton är bättre än de nya. Fast det måste vara ångestladdat att vara sådär genialisk 🙂

    1. Kanske bra att jag fick peppen, för då kanske du till och med gillar den 😀 Jag hade nog lite *för* höga förväntningar. Men alltså visst är den bra, den är bara inte helt överjordigt fantastisk som man är van att TB är 😉

Kommentera