Deckarmåndag 1: 3 x Maria Lang

Sommaren brukar – bland många andra böcker – betyda deckare för mig. Och deckare betyder naturligtivs deckardrottningen framför andra  – Maria Lang. Främst har jag läst Maria Langs äldre böcker och även om jag har hört att hennes nyare böcker inte är lika bra tänkte jag ändå sätta i projekt att den här sommaren läsa några av dem.

Sagt och gjort. Det blev Arvet efter Alberta från 1977, Fyra fönster mot gården från 1983 samt Inga pengar till Vendela från 1980.

Arvet efter Alberta är en ganska tunn bok och efter Maria Lang- mått mätt också en ganska tunn historia. Med det inte sagt att jag inte gillar den för det gör jag men den är relativt okomplicerad och det är inte lika svårt som vanligt att gissa hur historien kommer sluta eller vem som är mördaren. Ändå är det ganska roliga timmar jag tillbringar i Sjövillan där en hop mer eller mindre arga släktingar kallblodigt slåss om ett arv efter gamla Alberta. Faktiskt är det nästan mer humor än spänning inblandat, även om jag ändå vill veta hur det går och framförallt om jag har rätt i mina gissningar. Det blir en upplösning à la klassiskt stängt rum- gåta och jovisst hade jag rätt.

Om Arvet efter Alberta i alla fall var läsvärd hamnar Fyra fönster mot gården nog på snäppet under. Det tar alldeles för lång tid – halva boken! – innan mordet begås och mysteriet tar form, och även om det ibland är småroligt med den skvallriga gården som historien centrerar kring är det aldrig tillräckligt roligt eller tillräckligt spännande. Dessutom ligger allas vår favoritkommisarie (min, i alla fall!) Christer Wijk sjuk i influensa och polisassistent Erk Berggren får ta hans plats. Erk är visserligen en bra karaktär men inte alls lika trevlig som Christer Wijk. Fyra fönster mot gården är en av de sämre Maria Lang jag läst – som tur är finns det inte många i den kategorin.

Sist men inte minst läste jag Inga pengar till Vendela och den var förvisso spännande den också men den håller inte högsta Maria Lang- klass. Däremot gillar jag att det finns metalitterära inslag av ganska humoristisk karaktär – det utlyses en tävling i bästa deckare och den ofta förekommande Lang-karaktärer Almi Graan är en domarna. Men när vinnaren dras är lappen tom och en jakt inleds. Kul och spännande men slutet känns lite trist och jag har läst många bättre Maria Lang.

5 reaktioner på ”Deckarmåndag 1: 3 x Maria Lang

  1. Semester i sommarstugan betyder Maria Lang-deckare för mig också, de lite äldre som finns i bokhyllan här. Lika roligt varje sommar! Just nu ”En skugga blott”. Tror nog annars att sommarens favorit är ”Rosor kyssar döden”. De du läst i sommar läste jag när de var nya och tyckte inte så bra om dem, men det är nog dags för en omläsning.

    1. De äldre är ju de allra bästa! Min favorit är Tragedi på en lantkyrkogård men de du räknar upp har jag inte läst! Kommer nog läsa igenom alla Maria Lang jag kan få tag på 🙂

Kommentera