Den levande

9187219271Den levande kastar in läsaren i en dystopisk framtid där Den stora reduktionen har fixerat antalet människor till exakt tre miljarder – ingen dör, det enda som finns är några sekunders mörker och sedan återfödelse.

Men det mest skrämmande är att allas liv styrs via nätverket Socio. Alla är uppkopplade, hela tiden, direkt via hjärnan och saker som känslor och familj är förbjudna.

Jag hade från början ganska svårt att fångas av Den levande, hur fascinerande jag än tycker att den är. Kanske det beror på att berättelsen börjar abrupt och fortsätter tungt och däremellan inte ger några explicita förklaringar till vad det egentligen är som pågår. Förklaringar ges i små delar i berättelsen och jag tycker verkligen om greppet – men jag tror inte det här är en bok som är lätt att ta sig igenom, kanske speciellt inte med den grad av trötthet som för tillfället förmörkar min hjärna.

Språket är däremot emellanåt fantastiskt, det är avskalat men säger ändå mycket med få ord. Den levande är en bok som bör ges lite tid, en skrämmande framtidsbild och en berättelse som också säger en hel del om oss som människor idag.

Coltso, 2013.

8 reaktioner på ”Den levande

 1. Nytt försök…vad jag vill säga var att det här känns som en sådan där bok som är läskig på ett realistiskt sätt som skulle kunna ske i framtiden. Därför bara måste jag läsa den! Tack för tipset!

  Nu kommer jag med ett tips till dig o alla som läser det här:
  jag lottar nämligen ut 3 ex av Marcus Birros ”Släng alla kartor” som är en självbiografi från åren 1992-2012.

  Kramis från Pockethexan Din bloggpolare från Bokmässan

  1. Det är den verkligen! Väldigt skrämmande, och absolut på ett framtidsrealistiskt sätt. Jag har blivit lite rädd för Facebook till och med 😉

   Kram!

 2. Låter väldigt intressant måste jag säga. Det är ju lite läskigt hur beroende man blivit av sociala medier, där tex evenemang planers där och de som inte har FB inte får vara med…

  1. Ja, visst är det! Det ses som självklart att man ska ha Facebook idag. Jag tycker det har gått över gränsen, speciellt sådana saker som att skolor anordnar saker via facebook och företag har sina jobbannonser via facebook. Det blir som ett tvång för att hänga med i samhället, precis som att ha internet..

 3. Jag är helt såld. Ja såld på denna bok. Jag läser den och är helt euforisk, måste jag säga. Tänk om vi är på väg till denna framtid? Tekniken blir bättre och bättre. 🙂 Skulle denna värld finnas kanske jag (med största sannolikhet…) anmäla mig som försökskanin. (Säger jag som är teknikfreak…) 🙂

Kommentera