Det där som inte riktigt passar in

I helgen var jag och hälsade på en mycket kär vän till mig i Stockholm. Som planerat tillbringade vi vår lördag i Uppsala, närmare bestämt på tre bokliga stopp: Science Fiction- bokhandeln, stadsbiblioteket och Bror Hjorths Hus där det fram tills i söndags pågick en utställning med konstverk av Shaun Tan.

Det var inte alls längesen jag läste min första bok av Shaun Tan, men på kort tid har han blivit en av mina absoluta favoriter i fråga om konst och litteratur. Jag blev så förtjust i hans verk under min litteraturkurs i bilderboksteori att jag bestämde mig för att skriva min uppsats om tre av hans böcker; Ankomsten, Borttappad och så min absoluta favorit Det röda trädet. Det jag tycker är så fantastiskt med de här böckerna är att de säger så mycket med så lite, och att de är så vackra samtidigt som de är så eftertänksamma. Shaun Tan tar sig också an tabubelagda ämnen och visar med enkelhet men djup hur svårt det kan vara att vara ny i ett land och inte känna till seder eller språk, hur annorlunda och utanför samhället en kan känna sig och hur det kan vara för ett barn att vara deprimerad och inte veta vart en ska ta vägen eller vem det är tänkt att en ska vara.

Utställningen visade tyvärr inte så mycket från Det röda trädet men väl från de andra böckerna. Jag älskade hur interaktiv utställningen var, att hela rummet hade tagits i anspråk och att barnen fick vara med och delta i konsten.

IMG_1041

Innanför dörren. Ni som läst Borttappad, ni vet.

IMG_1062

Bland det första som mötte oss, den borttappade saken i (naturlig?) storlek!

IMG_1056

IMG_1064

De hade verkligen interagerat konsten med rummet vilket jag älskade.

IMG_1060

Från den lilla konstverkstaden. Mycket effektfullt.

Jag köpte ockå med mig Berättelser från yttre förorten som jag inte läst än, och så läste jag och min vän Sommarregler på plats. Jag tror den senare kommer var min nya Tan- favorit, helt underbar i all sin enkelhet.

9789173553360_200_sommarregler

Kommentera