Det fruktansvärda i sorgen och det fantastiska i berättelser

9789132160578_200_sju-minuter-over-midnatt

Lika svårt som det kan vara att närma sig sorgen i verkliga livet, lika svårt kan det vara att skriva om den. Patrick Ness gör det helt fantastiskt bra i Sju minuter över midnatt, en bok han skrev efter en idé av Siobhan Dowd, som själv var författare men dog alldeles för tidigt.

A monster calls heter boken i original och det är just vad som händer Conor, sju minuter över midnatt knackar det på fönsterrutan och hade jag inte kunnat föreställa mig det monster som står utanför så gör Jim Kays fantastiska illustrationer saken åt mig. Det är helsidesillustrationer som går in i texten och blir en del av den, de är mörka och suggestiva och gör det oerhört lätt att föreställa sig allting. Det känns som att det händer på riktigt, och just att läsaren aldrig blir riktigt säker på vad som är verklighet och inte tycker jag är en av bokens stora behållningar. Det spelar heller egentligen inte så stor roll vad det faktiskt är som händer, för ändå lyckas monstret ta Conor in i sorgen över sin mammas sjukdom dit han aldrig har vågat gå innan.

Det här är en bok för den som förlorat någon, för den som håller på att göra det, för den som någon gång känt sorg, för den som inte gjort det. Det är en alldeles, alldeles fantastisk bok som visserligen är sorglig men som också berättar något viktigt om att leva och kanske framförallt om hur berättelser och fiktion kan hjälpa en i allt det där svåra och tunga.

Andra bloggare som läst och skrivit om boken: Barnboksprat, Carolina läser, Fantastic books and where to find them, Bokmärkt, Boktokig, Bokpotaten, Pocketlover, Bookfinger.

Det finns också en fantastisk trailer till boken:

 

2 reaktioner på ”Det fruktansvärda i sorgen och det fantastiska i berättelser

Kommentera