Döden på en blek häst – Amanda Hellberg

I Döden på en blek häst får vi fortsätta följa Maja Grå som vi lärde känna i Styggelsen. Maja har nu flyttat till Oxford för att börja studera konst men hennes flytt sammanfaller också med en polisutredning: efter många år har polisen i Brighton hittat Majas mamma som varit försvunnen i många år. Hon har blivit brutalt mördad men polisen har inga spår. Maja, som har övernaturliga gåvor, känner sin mammas närvaro och också något annat som lurar i studenthemmets korridorer. Finns det ett samband mellan Majas flytt och hennes mors död? Vad var det som hände på studenthemmet för många år sedan när en hel grupp människor dog?

Bara en sammanfattning av bokens huvudhandling kan inte ens på håll beskriva hur bra den faktiskt är. Spöken och gastar är vanligt förekommande i litteraturen men sällan blir man som läsare så ambivalent inställd till dem som i den här boken. Är de onda eller goda? Vad vill de Maja? Och hur kan man bli så rent ut sagt skrämd från vettet bara av att läsa?

Stämningen är ruggig boken igenom. Den tar verkligen stryptag och det är stört omöjligt att lägga boken ifrån sig. Samtidigt älskar jag omgivningen av Oxfords hundra år gamla studenthem, av de långa korridorerna och av London- miljön med dess caféer, gator och studentliv. Förutom Maja tycker jag också om de andra karaktärerna, den inbundne Jack, Majas rumskompis Nikita och den sympatiske polisen Steven.

Den enda invändning jag har är att boken mot slutet får sig en släng av deckarhistoria med ett avslöjande av en mördare ingen skulle kunna tänka sig och med motiv som flera gånger tidigare använts i deckarvärlden och inte direkt känns originella. Jag hade hellre velat att upplösningen skulle vara mer mystisk, slutet i Styggelsen var hårresande och lämnade verkligen ett starkt intryck. Slutet i Döden på en blek häst förtar däremot lite av den underbart kusliga stämningen som annars färgar sida efter sida och verkligen gör boken till en upplevelse.

Men jag tycker ändå väldigt, väldigt mycket om boken. Jag sträckläste och jag hoppade till vid minsta ljud, för det allra bästa med Döden på en blek häst är hur den verkligen lyckas fånga in mig totalt och få mig att glömma omvärlden. Det är en hemsk, spännande och fascinerande historia och jag hoppas verkligen få följa Maja Grå genom fler äventyr.

0 reaktioner på ”Döden på en blek häst – Amanda Hellberg

Kommentera