Doktor Joseph – Andreas Roman

9187135302Doktor Joseph börjar med en sådan där dag där allt liksom verkar gå fel. Vi har väl alla haft dem, inte sant? Josephs dag kanske dock är lite jobbig i överkant för han råkar inte bara ut för sådant som att skosnörena går av så att man missar bussen och glömmer lunchen och allt går åt helvete.

Josephs dag är riktigt jobbig. Han får sparken från sitt jobb på Försäkringskassan, dessutom får den omänskligaste hejduken på avdelningen ta över hans rum, hans fru lämnar honom och som om inte det vore nog verkar hans voudoförflutna från Haiti börja hinna ikapp honom och någon som varit ute efter honom länge börjar nosa upp spåret. Men varför?

Doktor Joseph drar upp tempot redan från början och även om det inte är sådär feber-uppdrivet är det ändå tillräckligt för att jag helst inte vill lägga ifrån mig boken. Jag vill veta mer.

Det är nämligen inte bara spännande, Andreas Roman har knåpat ihop en historia som är lika delar intressant som absurd, rolig som skrämmande. Och hur knasigt det än ibland må vara känns det ändå inte helt omöjligt – faktiskt känns det nästan läskigt verkligt och det är precis där Andreas Romans böcker är så himla bra. Språket får trovärdigheten att lysa igenom den mörkaste mardröm eller den märkligaste vodouceremoni – jag älskar det.

Doktor Joseph som helhet är en mörk, spännande och helt klart underhållande roman – det enda lilla men som finns är att sidospåren ibland gör den lite spretig och jag är inte helt med på i vilken riktning de bär historien. Men eftersom boken ska följas av ytterligare två och bilda trilogin Stockholm Voudo hoppas jag på att alla slingrande sidospår och små historier som glimtar fram i Doktor Joseph följs upp och får sin förklaring i kommande böcker. Jag är, minst sagt, himla nyfiken.

Massolit, 2013.

Köp den här eller här.

Andra som läst: Läsa & Lyssna, Bokföring enligt Monica, Pocketlover, Böckerx3, Lingonhjärta, Swedish Zombie, Skuggornas bibliotek.

7 reaktioner på ”Doktor Joseph – Andreas Roman

  1. Jag tyckte också att den var väldigt bra! Förutom slutet kanske, det blev lite för mycket där med levande döda eller zombier eller vad man ska kalla det..

    1. Jag tyckte zombierna var rätt balla. Hela boken var ju som en mix av skräck och humor och då tyckte jag zombier funkade fint 🙂

Kommentera