Du, bara

Du, bara.

Bara en kärlekshistoria? Bara det.

Bara en vacker berättelse om vänskap? Bara det.

9789129699517_200x_du-bara_haftad

Du, bara är Anna Ahlunds debutroman. Som jag så ofta går och längtar efter en ungdomsbok om kärlek som inte följer heteronormen och samtidigt inte är svartmålad av mobbing och ångest. Inte för att de berättelserna inte behövs, för det gör det. Men jag är svältfödd på böcker som Sofia Nordins Det händer nu, där det normbrytande inte är ett problem, där det inte ens måste sättas en etikett på kärlek, där kärleken verkligen är fri. Att det faktiskt kan vara så.

Att Anna Ahlund skriver den romanen är inte ”bara” någonting. Det är fantastiskt. Känslorna ligger utanpå sidorna och jag älskar alla karaktärerna – Frank och John, Caroline, Elli. Att hela boken kretsar kring bara fyra ungdomar är fint, tycker jag, det kräver att det är intressanta karaktärer och det är det. Speciellt gillar jag att de vuxna lämnas utanför – det är verkligen Franks, Johns, Carolines och Ellis egna lilla värld innanför pärmarna.

Du, bara läste jag på en eftermiddag och en kväll, de sista sidorna i skenet av min lilla läslampa eftersom min egen kärlek grymtade om att ”det är dags att sova nu”. Språket fängslar, men då och då är det för mycket dialog för mig, invecklat prat som egentligen skulle kunnat visas på ett annat sätt. Samtidigt känns dialogerna oftast äkta. Du, bara är en mycket fin läsupplevelse och en kärlekshistoria som tar i hjärtat – bara det gör det värt att läsa den.

Hitta den här eller här.

Andra som bloggat om boken: Enligt O, ….ochdagarnagår, Agnes bokblogg, Sagan om Sagorna, Beas bokhylla, Carolina läser, Prickiga Paula, Barnboksprat, Bokhuset, Bokpandan, The world I live in.

Kommentera