Efter hundra sidor älskar jag den redan

Det tog inte lång tid för mig att förlora mig fullständigt i Mårbacka, första boken i Selma Lagerlöfs självbiografiska trilogi. Det är så fint hur barnen får ta så stor plats, hur verkligt och nära det känns även om det ibland blir rena spökhistorian av det. Jag älskar hur en kan ana spåren av Selma Lagerlöfs tidigare böcker och jag älskar, som alltid i hennes historier, hur både människor och ting görs så levande genom språket. Det är så rikt.

Några dagar efteråt talade man om för de små barnen, att deras farmor var död. (…) Sedan kom det en dag, då visor och sagor körde bort från gården, inpackade i en lång, svart kista, och aldrig vände tillbaka.

2 reaktioner på ”Efter hundra sidor älskar jag den redan

  1. Åh, jag gillar verkligen Selma Lagerlöf, särskilt Kejsarn av Portugallien och Jerusalem. Men nu var det länge sedan jag läste något! Borde kanske läsa något mer snart! 🙂

Kommentera