En droppe midnatt

Jason Diakité, mer känd som rapartisten Timbuktu, gräver efter både rötter och sin egen identitet i den fantastiska och gripande biografin En droppe midnatt.

Jag läser sällan biografier. Det händer någon gång då och då, om den till exempel fått Augustpriset eller om, som nu, jag läser den i en bokcirkel. Jag tilltalas sällan av biografiers ofta direkta språk och tycker nästan aldrig att de har något att berätta. Men Jason Diakité har något viktigt att berätta. Han berättar om hur han, på Lunds gator som tonåring, förstod hur hans egen hudfärg var avgörande för hur människor skulle bemöta honom. Han minns klasskamraters glåpord och sin egen osäkerhet – och började gräva. Han gräver i sin familjehistoria som börjar i folkhemmets Sverige men ganska snart tar klivet till USA. Till New York, till Harlem, till söderns och slaveriets USA.

En droppe midnatt är en släkthistoria som är fantastiskt intressant och gripande, men lika mycket är det en skildring av rasism i dagens samhälle. Den rasism som Jason Diakités släktingar fick uppleva i 1920- talets USA letar sig in i dagens folkhemssverige, det är skrämmande men tyvärr inte förvånande. Jason Diakité reflekterar på ett oerhört intelligent sätt, skriver vackert om relationer mellan barn och föräldrar och, kanske framförallt, om känslan av att inte höra hemma någonstans. Att rapparen och hiphop- artisten Timbuktu är en ordkonstnär är föga förvånande, men jag överraskades ändå av hur otroligt välskriven, litterär och fängslande En droppe midnatt är.

En droppe midnatt är otroligt viktig bok, brännande. Jag tror den är fantastisk att läsa högt eller tillsammans i en gymnasieklass och jag önskar att många unga och vuxna får den i sina händer.Jag lyssnade på ljudboken, mycket fint inläst av författaren själv. Inläsningen känns äkta och ärlig, den flyter på så fantastiskt bra som ljudböcker inlästa av författaren själv ofta gör.

Pappersboken är utgiven av Albert Bonniers förlag, 2016. Du hittar pappersboken bland annat på Bokus och Adlibris.

Ljudboken är utgiven av Bonnier Audio, 2016.

Boken finns också som lättläst, utgiven på Vilja förlag.

Fler som läst: Malin the writer, med näsan i en bok, och dagarna gårtvåtusen boktankar, Bloggbohemen, Dagens bok, Bokblomma, Bokgalleriet.

1 reaktion på ”En droppe midnatt

Kommentera