En gång i en svunnen tid..

De senaste månaderna har jag lusläst Sagan om Isfolket av Margit Sandemo, eller åtminstone feberläste jag de första 39, de sista åtta däremot föll mig inte alls i smaken, synd att allting spårade ur så fruktansvärt. Men har man som författare skrivit 39 bra böcker i en serie så kan det vara förlåtet att åtta av dem inte blir lika bra. Det är bra statistik ändå, liksom.

Men mer om de senare. För att inte en redan nu ganska lång – och ofärdig – recension ska bli ännu längre så kommer här en lista på böckerna i serien. Jag har svårt att välja en favorit men med kniven på strupen blir det den där spökena kryllade och gav mig flera kalla kårar – Våroffer. Tätt efter i favoritkön kommer också en spökhistoria, en som verkligen fick håret att resa sig i nacken – Korpens vingar. Dessutom älskade jag Sol så Häxjakten och Avgrunden hör också till de jag minns mest. Slutligen också Huset i Eldafjord, mest för att det var en så bra historia men också för att jag älskade den bara för det fina namnet… Tella, jag är nyfiken på om du har någon favorit? Och stort tack igen för lånet av böckerna, de kommer på posten så fort jag lyckats släpa iväg mig själv till ett postombud!

1 Trollbunden
2 Häxjakten
3 Avgrunden
4 Längtan
5 Dödssynden
6 Det onda arvet
7 Spökslottet
8 Bödelns dotter
9 Den ensamme
10 Vinterstorm
11 Blodshämnd
12 Feber i blodet
13 Satans fotspår
14 Den siste riddaren
15 Vinden från öster
16 Galgdockan
17 Dödens trädgård
18 Bakom fasaden
19 Drakens tänder
20 Korpens vingar
21 Vargtimmen
22 Demonen och jungfrun
23 Våroffer
24 Djupt i jorden
25 Ängel med dolda horn
26 Huset i Eldafjord
27 Synden har lång svans
28 Is och eld
29 Lucifers kärlek
30 Människadjuret
31 Färjkarlen
32 Hunger
33 Nattens demon
34 Kvinnan på stranden
35 Vandring i mörkret
36 Trollmåne
37 Stad i skräck
38 Små män kastar långa skuggor
39 Rop av stumma röster
40 Fångad av tiden
41 Demonernas fjäll
42 Lugnet före stormen
43 En glimt av ömhet
44 Den onda dagen
45 Legenden om Marco
46 Det svarta vattnet
47 Är det någon där ute?

Jag är såld på fina framsidor och jag tycker väldigt, väldigt mycket om framsidorna till de flesta böckerna  – inte alla, men i det stora hela är jag väldigt förtjust i de dunkla färgerna och sättet de är målade på. Svein Solem heter konstnären som har målat dem och efter en snabb titt på hans hemsida kan jag säga att jag älskar även de andra målningarna som finns där. Vad jag också tycker om med dem – förutom att de är fina – är att de inte är målade enbart efter titeln utan innehåller ofta detaljer från boken – så antingen har Svein Solem gjort en grundligt jobb och läst böckerna själv, eller fått väldigt detaljerad information om historierna. Sånt gillar jag.

0 reaktioner på ”En gång i en svunnen tid..

  1. Men naturligtvis har jag en favorit! Eller flera stycken, faktiskt…
    Min absoluta favorit är Lucifers kärlek, tätt följd av Trollmåne. Sen tycker jag väldigt mycket om böckerna med Heike, särskilt Demonen och jungfrun och Våroffer, men de allra första böckerna, de som lägger själva grunden för hela serien och berättar om hur Isfolket blev Isfolket från första början, ligger också varmt om hjärtat.

    Och jag tycker också som du (såklart haha) att de sista 8-10 böckerna, med undantag kanske för Demonernas fjäll, är lite ”torra”…men jag antar att om man har en deadline för böckerna och redan har klämt ur sig så många så blir det nog lätt lite trögt mot slutet…

    1. Ja jag tycker ju också mycket om Heike, det har jag nog nämnt innan, Demonen och jungfrun tillhörde också mina favoriter 🙂

Kommentera