Ett broderat äventyr

Bland de många fina bilderböcker som gavs ut 2020 är det några som stannat lite extra i tanken. Dröjer sig kvar, ett äventyr som liksom inte vill lämna en. Till en början kanske de inte ser ut som något ovanligt, men dyker du in finner du något fantastiskt.

Så känner jag för Ida-Lovisa Rudolfssons Efter stormen. Redan från första uppslaget, innan ens titelsidan, känns det som en bok jag bara vill ge mig in i. Det är skogen av björkar, mitt i snöfallet, och det känns som att någon gömmer sig bakom stammarna.

Bilderna i Efter stormen är broderade, och målade på textilgarn. Det är så detaljrikt, och så vackert, att det känns som att hålla i en skatt. Solnedgången är röd och varm, det är som att allt är stilla. Efter stormen. Så hittas ett rep, och äventyret börjar. Med orden ”Det susade om öronen/och kittlet kom farande/ända från tårna” är jag förälskad. För det är ju precis så det känns.

Efter stormen ges ut av Mirando bok, ett litet fristående förlag med en helt fantastisk känsla för bilderbokskonst. Sådana böcker som ofta kan passa lika bra i konsthyllan för vuxna, men ändå inte är för svåra för barn. Deras utgivning är något att verkligen hålla koll på. Efter stormen är en av de finaste bilderböcker jag läst.

Kommentera