Expedition Rädda revet

Expedition Rädda revet är en bok som kommer precis rätt i tiden, förstås. Det är också en bok som inte gör det enkelt, och det tycker jag om.

Christina Wahldén har skrivit många bra böcker barn och ungdomar, Rädda revet riktar sig till ungefär 9-12 år, en ålder där fler och fler börjar intressera sig för klimatförändringarna och oroa sig för klimatkatastrofen. Inte minst med anledning av Greta Thunberg.

I Rädda revet har Alice fått följa med sin mamma till den lilla ön Lady Elliot Island i Stora barriärrevet. Det är en riktig dröm, ett paradis. Alice mamma är marinbiolog och ju större insikt Alice får om Stora barriärrevet och den risk som uppvärmningen av haven innebär för allt liv i dem, desto mer börjar hon ifrågasätta hur de har kunnat flyga över halva jordklotet – ens för att forska på utrotningshotade sköldpaddor.

Alice är lite beskäftig, så där fint lillgammal som en del barn blir när de för tidigt får ta vuxnas ansvar. Hon är lätt att tycka om och Rädda revet är en bra bok, en sådan bok som jag hoppas att många lärare läser i klassen med sina elever och pratar om efteråt. Christina Wahldén vet vad hon skriver om, nästan för mycket ibland då det tippar över att bli lite överpedagogiskt och faktatyngt, särskilt mot slutet av boken. Men jag tror inte det gör något och jag hoppas Rädda revet blir läst av många. Nästan fler vuxna än barn, kanske.

Rabén och Sjögren, 2020.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Boktokig, Barnboksbloggen, Bibblans bokbabbel, Barnboksprat.

Kommentera