Fågelhuset

fagelhuset-framsida-highLiv är praktikanten. Den som får göra skitsakerna. Ny i storstaden. Ung. Och inte alltid helt lätt att förstå sig på.

Men kanske är det inte det som är meningen heller. Liv är en flyende karaktär, ibland känns hon så nära att hon hade kunnat sitta bredvid mig, hennes sargade hjärta jämte mitt eget – ibland är hon långt borta och ofta förstår jag henne inte alls. Men hennes ögon är fantastiskt spännande speglar att betrakta världen igenom, även om det till ytan bara verkar vara förlagsvärlden och det kontor Liv praktiserar.

Fågelhuset är faktiskt till en början inte så mycket en resa i det inre som i det yttre, det är den glatta ytan som Ester Roxberg glider på och då och då också gör hårda rispor i. Sprickorna är diffusa men när de väl märks gör de djupa spår. Som depressionen som ingen märker, eller inte vill märka. Som krasandet av ett tidigare förhållandes smulor under skorna. Som svårigheten i att vara dragen till någon och inte kunna förklara varför. Som nesligheten i att bli utnyttjad. Som att låtsas vara någon man inte riktigt är.

Hela tiden i kontrast mot det fiktivt glamorösa. Fågelhusets storhet befinner sig i skarvarna – i de ögonblicken där staden slår om från glitter till grådask, partynatten till bakfyllan, paljetterna till krimskrams. Allt draperat i Ester Roxbergs språkdräkt – ett sätt att skriva som jag helt enkelt inte finner ord för men som ibland får mig att tappa andan. På riktigt.

Under läsningen blir också det ytliga till något mer. Jag har svårt att finna ord för vad Fågelhuset egentligen är, men en sak är den verkligen och det är annorlunda. Kanske behövs den annorlunda formen för att texten ska göra det intryck den gör, kanske behövde den vara så kort som den är för att det inte ska svämma över och bli för mycket.

Jag är inte helt säker. Men jag är säker på att trots att Fågelhuset inte var det jag förväntade mig var den ändå en av månadens mest intressanta och minnesvärda läsupplevelse.

X Publishing, 2013.

2 reaktioner på ”Fågelhuset

  1. Den här kommer jag att slänga mig på så fort den anländer till jobbet. Såvida inte någon ond låntagare har reserverat den. 😉

Kommentera