Färgglad tematrio

Den här veckan vill Lyran ha tre böcker med färger i titlarna och det blir en väldigt blandad trio för mig idag.

1. Jag gillar böcker från 1950- talet, både engelska och amerikanska och eftersom jag också tycker om kriminalromaner är James Ellroy en favorit. Bland hans böcker återfinns en som jag väldigt gärna vill läsa men inte har gett mig på än, Den svarta dahlian. I den mördas en ung kvinna brutalt och två poliskommisarier sätts att utreda mordet, två som dessutom är rivaler om samma kvinna. Både korrumption och konspirationer dyker upp som brukligt är i James Ellroys böcker och jag ser fram emot att läsa den här någon gång. Den finns också som en film med Josh Hartnett i huvudrollen men den väntar jag med att se till efter läsningen. Mycket bättre än filmatiseringen av James Ellroys L.A. Confidential kan den inte vara, en av de bästa kriminalfilmer som gjorts och lika bra som boken om inte bättre.

2. När jag var liten högg jag min brors Tintin så fort han läst ut dem och ibland innan dess, och den femte i ordningen heter Blå Lotus, där Tintin och Milou beger sig till Shanghai för att lösa mysteriet med farao Kih-Oskhs cigarrer. Mest minns jag Tintins vänskap med den lille pojken Tchang. Nu är ju egentligen inte Tintin en bok men det var den första som dök upp i mitt huvud och ganska många boknördar har nog växt upp med Tintin ändå.

3. Den sista blir också ett barndomsminne och tre färger i en smäll, så att säga. Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin är en sagobok av Elsa Beskow och minst lika bra som berättelsen är så klart hennes underbara bilder.

0 reaktioner på ”Färgglad tematrio

  1. Jag tror jag äger filmen Den svarta dahlian, och att jag börjat titta på den men inte sett färdigt den. Jag vet inte om det säger något om mig eller om filmen… 🙂

    Du har gjort om här inne va? Vilsamma färger!

    1. Kanske lite både och då, jag har faktiskt hört att den inte ska vara lika bra som LA Confidential 😉
      Japp det är omgjort! Jag gillade också färgerna, men velar mellan om det är vilsamt eller bara tråkigt..

Kommentera