Frallan och kärleken – Sara Ohlsson och Lisen Adbåge

Frallan har en mamma som gillar ordning och en mormor som avskyr att städa. Och så har hon en bästis som heter Ester.

Frallan och kärleken är tredje boken om Frallan, författaren Sara Ohlsson och illustratören Lisen Adbåge gör ingen besviken. I böckerna om Frallan står barnets perspektiv i första rummet, det är vuxna som ofta är lite ologiska eller inte riktigt förstår. Frallan, hennes bästis Ester och hennes stökiga mormor känns så verkliga att jag lite tror att jag känner dem, nu efter tre böcker.

I Frallan är bäst! fick vi lära känna Frallan, mamma och mormor. Jag tycker det är fint att Frallans familj består av mamma och mormor utan att det behöver bli en fråga om varför. Det bara är så. Det finns en lätthet i hur Sara Ohlsson blandar familjekonstellationer som inte alls känns påtvingat – som ofta är fallet – utan bara helt vanligt. Jag älskar det.

Andra boken om Frallan, Frallan räddar världen, berättade om sommarlovet och i början av Frallan och kärleken har skolan börjat igen. I klassen ska de göra konst, ungefär som pyssel. Frallans bästa kompis Ester hittar en tygbit som hon ritar ett hjärta på och i hjärtat skriver hon ”Frallan”. Och så säger hon att Frallan får vara kär i henne, om hon vill. Men Frallan vet inte om hon vill.

Det är alltså kärleken som står i centrum i nyaste boken om Frallan. Kärleken till mamma och till sin bästa kompis, men också om att vara kär. Hur vet man att man är kär i någon? Barnets logik är ständigt närvarande i Sara Ohlssons berättelse, det är otroligt fint att läsa. Det är träffsäker vardag, men också den kan vara nog så dramatisk ibland. Särskilt när man börjar fundera över så stora saker som kärlek. Frallan funderar över kärleken på ett filosofiskt plan, men på en sjuårings nivå. Hur vet man att man är kär? Böckerna om Frallan är underbara högläsningsböcker ändå från förskolan upp till första eller andra klass. Bilderna av Lisen Adbåge är i särklass, jag älskar de effektfulla färgerna och hur fullständigt verkliga alla känns – inte som långsmala versioner av riktiga människor. Böckerna om Frallan är bland det finaste som finns i kapitelbokshyllan just nu.

Lilla Piratförlaget, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: barnboksbloggen, Systrarna böcker, romeoandjuliet, Prickiga Paula, Agnes bokblogg, Sofies bokblogg, barnboksfamiljen.

Kommentera