God Jul – Jonas Karlsson

Det är kontorslivets alla vardagliga strapatser Jonas Karlsson så skarpsynt och humoristiskt skildrar i kortromanen God Jul. Det lackar mot jul i kommunhuset, och ledningen vill ge medborgarna en lysande julhälsning. Helst gratis, det är ändå hårda tider och nedskärningar i budgeten hotar. Kommunalrådet kläcker idén att skriva ”God Jul” med adventsljusstakar i kommunhusets fönster.

Så rullar de igång, kugghjulen som är vardag i ett kommunhus. För en kommunanställd är det ibland nästan skämmig igenkänning på ord som ”gruppsamverkan”, ”delaktighet”, ”nyckelmeningar” och akronymer som VAAL och LIS – och regler om hur mejl ska flaggas eller inte flaggas. En ambition att skriva ”God Jul” med adventsljusstakar rör upp konflikter mellan i stort sett varenda förvaltning i kommunhuset – fördomar luftas och rykten sprids via viskleken. Alltihop är så otroligt barnsligt, och ändå är God Jul en satirisk fullträff – tillspetsat såklart, och skruvat – men någonstans i botten ligger förstås sanningen där och skvalpar, annars hade det inte varit så roligt. Men i God Jul finns också en svärta; ett mörkt stråk av oro för uppsägningar, chefer som utövar sin makt över nyanställda assistenter.

Jag lyssnade på God Jul, en hejdlöst rolig och bra inläsning av författaren själv. Jag ser en jultradition i vardande.

Wahlström och Widstrand, 2013.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Bokblomma, Dagens bok, Lottens bokblogg, Bokdamen, Bokhyllan, Malins bokblogg, CRM Nilsson, Med näsan i en bok.

Kommentera