Grejen med att älska grammatik

Mycket har skrivits om Sara Lövestams Grejen med verb och kanske är jag sist i världen med att fatta just grejen. För grejen med Sara Lövestam är att hon skriver så fantastiskt bra att det inte går att inte älska allt hon gör (dubbel negation). Grejen med Sara Lövestam är att hon är både rolig och allvarligt men också en sann stilist och lätt att förstå även när hon förklarar particip.

grejen-med-verb-grammatik-som-du-aldrig-har-sett-den-forut

Kanske att min lärare i nordiska språk på universitetet helt hade tappat koncepterna om han hade sett att någon liknar preteriumsystemet vid Stålmannen. Min lärare i nordiska språk på universitetet var en äldre herre som jämt glömde bort att han hade glasögonen på huvudet (”var har jag lagt dem nu då?”) och alltid fick något fuktigt i blicken när vi talade om medeltida ord och vissa särskilda bokstäver. En minnesvärd lektion utbrast han, från hjärteroten: ”Jag älskar bokstaven Ä. Den är en av mina stora kärlekar i livet”. Nej, kanske han inte hade blivit så upprörd över Stålmannenliknelsen ändå, när jag tänker efter. Kanske en måste ha lite humor och självdistans om en samtidigt älskar och jobbar med grammatik.

Sara Lövestam verkar ha gott om båda. Dessutom lyckas hon, samtidigt som hon är rolig, också påminna mig om saker jag lärde mig i skolan och pratade om på universitetet med just den där läraren som jag tyckte så mycket om. Då, när jag klistrade post-it- lappar över hela min minimala studentlägenhet för att försöka lära mig om subjekt, predikat, ackusativobjekt och nominalfraser. Grejen med verb är också politisk och skarp mitt i all grammatik och jag kan bara ta hatten av för Sara Lövestam som blandar politik, humor och grammatik och får det att bli så bra.

Grejen med verb är en bok jag vill ha i hyllan. Jag vill köpa den för att jag tycker att den gör en så fantastisk gärning med att göra grammatik mycket lättare än vad det är i cirka alla andra kursböcker. Jag vill titta i den då och då, både för att komma ihåg vad en infinitivfras är och för att fnissa åt Stålmannen och particip. Jag börjar tycka, precis som Bea, att Sara Lövestam är ett geni. Grejen är att ni måste läsa den här boken, ni få som inte redan gjort det.

Piratförlaget, 2014.

Köp den här eller här.

Andra som läst och bloggat: Anybody’s place, Bokhyllan, Litteraturmagazinet, Beas bokhylla, Eva Swedenmark, Feministbiblioteket, Enligt O, Dagens bok, Barnboksbloggen, Västmanländskans bokblogg.

6 reaktioner på ”Grejen med att älska grammatik

  1. Jag älskar hennes Hjärta av jazz också! Så underbart för en som slukade Povel Ramels texter som liten.

    1. Har inte läst den än, men kommer läsa den också vad det lider. Försöker spara lite på böckerna 🙂

Kommentera