Greklandsläsning?

I maj åker jag och min kärlek till Rhodos över en vecka, något nervös är jag för egentligen är vi ju båda två stadsmänniskor när det kommer till semester och även om vi varit i både New York, Barcelona och Prag (tillsammans) och London, Orlando och diverse städer var för sig så har vi aldrig riktigt varit på solsemester. Hur mycket böcker behöver en till pool-läsning i en vecka egentligen? Fem? Tio? Femton?

Och finns det några bra böcker som utspelar sig på Rhodos? Jag älskar känslan av att kombinera verklighet med fiktion när jag reser och att läsa Carlos Ruiz Zafons Barcelonaepos Vindens skugga i Barcelona och den mystiskt realistiska Pragskildringen En annan stad i Prag var upplevelser jag gärna återkommer till. Men än så länge har jag bara hittat Riddarna på Rhodos och det verkar väl lite som… nja….

Jag kanske skulle kombinera Greklandsläsning med lite Baileys Womens Prize for Fiction– läsning? Inspirationen att läsa författarna i årets longlist damp ner som ett brev på posten när både Dark Places och Enligt O listar longlistare. I skörden fanns nämligen bland andra Outline av Rachel Cusk, om en kvinna som flyttar till Aten för att hålla i en skrivarkurs och vars resa definieras av berättelser hon får höra. Den låter lite luddig men verkar väldigt bra. Nu är ju Aten och Rhodos långt ifrån samma plats men det är åtminstone rätt land. Dessutom är den blurbad av ingen mindre än självaste Hilary Mantel och det gör den ju mycket intressant! Jag har dessutom svårt att hitta böcker som utspelar sig/är skrivna på Rhodos. Kan #boblmaf hjälpa mig? Eller jag kanske helt enkelt skulle slå på stort och ta med mig det största lexikonet om grekisk mytologi jag kan hitta? Mytologi är för mig ett otroligt kärt intresse och den grekiska mytologin har ju fascinerat mig sen mellanstadiet…

1280px-Rhodos1493

Bild härifrån.

3 reaktioner på ”Greklandsläsning?

  1. Agatha Christies Poirotnovell ”Triangle at Rhodes” kommer jag att tänka på. Finns i läsvärda samlingen Murder in the Mews. The Magus (Illusionisten) av John Fowles utspelar sig visserligen inte på Rhodos, men väl på en grekisk ö och är dessutom en av de bästa romaner jag läst.

Kommentera