Halloween och riktigt läskiga böcker

Lagom till Halloween brukar åsikterna om dess svenska vara eller icke vara gå diametralt isär. Jag kan tycka att det är en lite onödig sak att debattera och att var och en kan få göra precis som en vill med det. Jag har aldrig varit en traditionsvurmare och att olika kulturella högtider influerar varandra är en fin sak som gör att traditioner inte stagnerar och blir något som en hårdnackat måste försvara bara för att det alltid har varit så. Det hade faktiskt varit ganska tråkigt om mat och traditioner i Sverige inte hade utvecklats alls de senaste hundra åren.

Då tycker jag hellre till om den pryl- och konsumtionshets som följer i varje högtids spår. Lagom till Halloween, jul, nyår och påsk skriker affärerna ut sina plastiga prylar medan jorden bara mår sämre och sämre och det känns mycket värre än en högtids eller ett firandes hela vara eller icke vara. Såklart att det kan vara fint med prydnader, men vi lider av överkonsumtion och prydnader går att göra själv eller hitta på loppis.

Själv läser jag gärna lite extra läskiga böcker i oktober och november, inte bara för att det är Halloween utan för att hela höstens underbara stämning bjuder in till det. I oktober i år har jag hittills läst tre nyutgivna skräckböcker, väldigt olika och skrivna för helt olika målgrupper men alla spelandes på samma nerv – skräcken inför det okända och ovanliga. Den här veckan tänkte jag ge dem lite extra utrymme. Följ med!

Kommentera