Hemskheter och ondska i veckans tematrio

Även den här veckan har Lyran presenterat ett ämne som jag är mycket intresserad av och skrev en av mina uppsatser om på universitetet: ondska. Berätta om tre böcker med innehåll präglat av ondska!

1. Thérèse Raquin av Emile Zola är i det närmaste en studie i ondska och en bok jag aldrig någonsin vill eller tänker läsa igen. Hopplösheten markeras redan från första sidan, Thérèse är en fattig flicka som tagits om hand av madame Rauquin och hennes son Camille och när madame Raquin beslutar sig för att Thérèse och Camille ska gifta sig börjar det gå ännu mer utför. De är inte förälskade och Thérèse inleder en affär med Camilles vän Laurent. Laurent och Thérèse bestämmer sig för att undanröja Camille under en båtutflykt och de dränker honom, men faller för sin egen ondska då de i fantasin ser Camilles lik hemsöka dem och driver dem till vansinne. Samtidigt får madame Raquin en hjärtattack och blir förlamad, och tillvaron i huset blir alltmer ångestladdad, ondskefull och illvillig. Ingen av huvudpersonerna har ett rent samvete och elakheten och ondskan ångar från varje sida, tillsammans med en psykologisk ångest som är fruktansvärt påträngande i Zolas realistiska och naturalistiska beskrivningar.

2. I Wuthering Heights av Emily Brontë är ondskan inte lika påträngande i varje händelse och hos varje person, utan naglas fast främst hos Heathcliff men även hos Cathy. Förvisso är Heathcliff ett fattigt hittebarn men han ger ändå redan från början ett intryck av ondska, en ondska som bara dämpas av hans villkorslösa kärlek till Cathy. Under bokens långa, sorgliga gång faller mer än en person offer för ondskan, och det är inte förrän i döden Heathcliff och Cathy förenas.

3. Centralt i en diskussion om ondska och varför människor blir onda är ofta makt och fantasilöshet, och dessa båda anledningar finns att hitta som ondskans mest förekommande kännetecken i Lord of the Ringstrilogin. Det påpekas flera gånger att de onda förlorar för att de saknar fantasi, för att de inte kan se godhet och hjärtlighet och vänskap och för att det enda som finns framför dess ögon är makt. Ondskans främsta symbol i berättelsen, ringen, är dessutom ett redskap som både utlovar makt till dess bärare och utövar makt över honom/henne. Det är ett vapen som vill locka varje mänsklig varelse i ondska, och framförallt Gollum är resultatet av vad det kan leda till.

Kommentera