Hur mycket kan du – själv? Och vad spelar det för roll hemma?

Jag. kan. själv.

Det har varit ett av mina favorituttryck ända sedan jag var i trotsåldern (något min mor hävdar att jag fortfarande är, ibland) och jag använder det fortfarande jämt. Jag kan spackla, måla om, byta glödlampa, skruva ihop möbler och en hel del annat som är ”typiskt” för kvinnor att överlåta på männen – och kan jag det inte så lär jag mig.

Idag läste jag en intressant artikel i Aftonbladet om hur många kvinnor som använder ursäkten ”jag är ju tjej” för att slippa ifrån just sådana saker. Allramest används ursäkten för att slippa parkera bilen. Jo, jag erkänner att jag gärna låter bli att parkera bilen men det gör jag inte för att jag är tjej utan för att jag helt enkelt är förbaskat dålig när det gäller att parkera. Jag har liksom ingen rumsuppfattning, om ni förstår vad jag menar. Det enda jag egentligen inte kan eller vill själv är att plocka bort spindlar och småkryp, för det är jag livrädd för. Jag behöver inte en man till det, vem som helst går bra, men oftast brukar ju min pojkvän finnas närmast till hands. Hur ironiskt är det inte då att jag skaffade mig en karl som är precis lika rädd för spindlar som jag själv?

Jag tror faktiskt aldrig jag har använt ursäkten ”jamen jag är ju tjej” – åtminstone inte ordagrant. Jag backar inte när det gäller att bära tungt men visst låter jag gärna min kille tanka bilen eller parkera – det är ju både tråkigt och tidsödande. Han kan ibland gärna komma med ett inpass om att ”du kan väl städa, du är ju kvinna”, och om det hade kommit från någon annan kille hade jag nog sett rött men jag vet mycket väl att det är på skoj – åtminstone till hälften.

Jag anser mig själv som feminist, jag tycker det är självklart att människor ska belönas efter arbete och inte efter kön och att alla ska vara lika inför lag och ordning oavsett om man är man eller kvinna. Men är det fel att slänga lite ordvitsar om könsroller fram och tillbaka om man är i ett förhållande?

Åsa Erlandsson avslutar sin diskussionsartikel om ämnet i Aftonbladet kring problematiken på ett väldigt koncist sätt:

För mig handlar inte jämställdhet om millimeterrättvisa i fördelningen av antal lyfta föremål eller fångade spindlar.
Det viktigaste är att kvinnor och män som gör lika bra ifrån sig på jobbet ska ha samma lön.
Att allas kroppsdelar är privata och bara till för inbjudna.
Och att mammor och pappor är lika bra föräldrar till sina barn.

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Skapas jämlikhet i hemmet av att inte könsroller förekommer alls? Eller kan man tillåtas skämta om det när man vet med varandra att man har koll på det här med jämlikhet ändå? Vad tycker du?

Jag tänker i alla fall fortsätta smågnabbas med min pojkvän om vem som ska diska och vem som ska byta däck för jag vet att han inte anser mig mindre värd för att jag är tjej ändå – och vice versa. Vem som i fortsättningen kommer vara modig och plocka bort spindlar – ja det är ju sen en helt annan fråga.

0 reaktioner på ”Hur mycket kan du – själv? Och vad spelar det för roll hemma?

 1. jag kan inte spika i en spik om så hammare hade haft en radie på en meter, spackla (hur rackans fick du för dig att lära dig något sådant?) och definitivt inte skruva ihop en möbel. däremot kan ju utan problem plocka upp en spindel i handen och släppa ut den så de borde ju ge mig några plus poäng eller?

  1. Jag köpte en lägenhet 😛 Det känns najs att kunna fixa saker själv i sin egen lägenhet, liksom.
   Du får absolut pluspoäng för spindelbortagning! Synd bara att du är alldeles för långt bort för att plocka bort mina vilsegångna spindlar 😉

 2. Jag har också skaffat en spindelplockare. Fungerar även som getingdödare 😛 Det är i regnskogen man hittar dem 😉

  1. ”också”? Jag saknar ju en, PM är lika rädd för spindlar som jag och vägrar 😛
   Hahaha, ja, tydligen hittar man dem inte i Norrland i a f 😉

Kommentera