Hur svårt kan de va? – Knutsson & Magnusson

Hur svårt kan de va? är en för det första riktigt bra titel som fångar kärnan i berättelsen – hur svårt kan det egentligen vara att visa sig mänsklig mot någon som är mobbad och hur svårt kan det vara att bli vän med klassens hackkyckling? Hur svårt kan det egentligen vara att vara tonåring?

Väldigt svårt, och Knutsson och Magnusson är duktiga på att visa det. Boken är indelad i kapitel utefter de fyra huvudpersonernas synvinklar, de berättar ett kapitel var och det är en väldigt smart grej för man får större inblick i vad varje person egentligen tänker och det gör det mycket lättare både att lära känna dem och att sympatisera med dem.

I vanliga fall brukar jag vara tveksam till böcker skrivna av flera författare men i en historia där det också finns flera berättare är det ett grepp som verkligen fungerar.

Mot slutet blir det lite trist, berättelsen tuggar på i samma tempo och det händer egentligen inte så mycket. Jag tror det här är en bok som är bra för ungdomar att läsa och känna igen sig i men för mig hade den gärna fått vara lite kortare eller åtminstone haft en rejäl upplösning – jag slår ihop den och undrar vad som egentligen hände sen eller vad som faktiskt var meningen.

Opal, 2011

Boktokig har också läst.

Kommentera