I min bokhylla O

Alfabetsutmaningen fortsätter med O och jag plockade ur två favoritböcker på denna bokstav ur hyllan.

Den första är …och de vita skuggorna i skogen, som är del två i Maria Gripes underbara Skugg-serie. Serien handlar om Berta och Caroline och den vänskap de utvecklar trots de stora klasskillnaderna, men också om kvinnors och flickors situation i början av 1900- talet. En fantastisk ungdomsbok!

En annan bok på O jag tycker om är Torgny Lindrens Ormens väg på hälleberget. Den är en sorglig berättelse om en torparfamilj som förlorat sitt hem och måste arrendera av stormannen Ol Karsa. Tragedi följer på tragedi för familjen men allting är insvept i Torgny Lindgrens fantastiska språkdräkt och vackra berättarstil.

8 reaktioner på ”I min bokhylla O

 1. Skugg-serien är så himla bra. Jag läste om den förrförra sommaren och den var lika magisk som när man var barn. Den två sista böckerna förstod man till och med bättre nu. Som barn var de lite förvirrande med all sin symbolik.

 2. Bra val, Eli! Hoppas mina blir lika bra…

  ”Operation Snövarg” av Glenn Meade
  Den handlar om hur två ryssar i amerikansk tjänst ska försöka att mörda Stalin år 1953.

  ”Oslipad jade” av Pat Barr
  Den handlar om Alice, som växer upp i 1800-talets Kina, och som måste vara med om alla de omvälvningar, som skedde i Kina vid det förra sekelskiftet.

   1. Jag har inte läst dem heller, utan de tillhör mitt stora förråd av hyllvärmare. ; )

 3. Minns att jag läste Gripe när jag var typ 10-12 eller något, minns inte så mycket från böckerna förutom att de var bra. Borde läsa om dem.

  1. Jag var också i den åldern när jag läste dem sist, tänker att det nog är dags för en omläsning snart!

Kommentera