I min bokhylla P

Jag hittade en hel del böcker på P i min bokhylla och det blev ett urval på fyra stycken.

Den första har inte bott hos mig särskilt länge men jag tycker väldigt mycket om den, åtminstone bitvis, det är novellsamlingen Pretty Monsters av Kelly Link. Några noveller föll mig inte helt i smaken men några är helt fantastiska, som The Constable of Abal, The Wrong Grave och Magic for beginners. Det som är så fantastiskt med Pretty Monsters är hur man verkligen kastas fram och tillbaka mellan de olika verkligheter som finns i boken, alla händelser som borde vara väldigt märkliga känns helt naturliga i just den berättelsen och just den världen – en verklig lite pärla till bok.

En bok jag missade när jag var yngre men som jag tagit igen alldeles nyss är Pappa Långben av Jean Webster. Den är en underhållande brevroman om Judy som växer upp på ett barnhem och får en okänd välgörare som hon kallar Pappa Långben. Jag tyckte om den, jag gillade Judys trovärdighet och det ironiserande över flickors och kvinnors situation somhon ofta spetsar till sina brev med.

Sist men inte minst är de två senaste böckerna i Kim M. Kimselius serie om Theo och Ramona, På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Jag läste första boken i serien när jag var i elvaårsåldern och de är lika bra som de var då, även om de här är betydligt mörkare än jag minns. Theo och Ramona gör i varje bok en tidsresa och här hamnar de i andra världskriget. Det är spännande och välskrivet men också ganska skrämmande.

2 reaktioner på ”I min bokhylla P

 1. P var en besvärlig bokstav för mig, men…

  ”Polycarpus & Carolina” av Bo Bjelfenstam
  Den handlar om kärlekshistorien mellan en adlig man och en judisk kvinna på 1830-talet.

  ”Pestmuren” av André Brink
  Den handlar om en färgad sydafrikansk kvinna, Andrea Maglas, som åker till Frankrike för att spela in en film om pesten. Hon försöker inte sakna sitt hemland, men hennes förflutna släpper aldrig taget om henne….

  ”På flykt undan kriget” av Margaret Donaldson
  Den handlar om 10-åriga Janey, som ska skickas från andra värlskrigets Frankrike till England, men i stället hamnar hon hos en gammal gumma…

Kommentera