Igraine den modiga – Cornelia Funke

Igraine den modiga är den första bok jag läst av Cornelia Funke som riktar sig till yngre barn, 7-9 års åldern skulle jag tro. Men som sådan rekommenderar jag den för själv hade jag förmodligen tyckt om  boken i den åldern.

Igraine bor tillsammans med sina föräldrar Melisande och Sir Lamorak, som är magiker, och sin bror Albert på slottet Bibernell. En dag hotas slottet av den onde Gilgalad, som vill åt de talande magiska böckerna som finns på slottet.

Som alltid i Cornelia Funkes böcker finns det små lustigheter jag tycker om, de talande böckerna är en och att vattengraven är fylld av vattenormar som lärt Igraine att simma är en. Det roliga är också med vilken självklarhet de talande böckerna och de magiska stenlejonen tar plats. Det är inte alls konstigt att de finns där.

Trollformelböckerna reste sig motvilligt och klättrade på den smala stegen upp till hyllorna. Där lutade de sig mot varandra, slöt ögonen och snarkade ikapp redan i nästa ögonblick. Även för trollformelböcker är trolleri en ansträngande sak.

Även om boken riktar sig till barn tycker jag det är roligt med alla namn som dyker upp från mytologier och andra barnböcker, Igraine var i den keltiska mytologin moder till Morgan Le Fay och Kung Arthur, Gil-galad var en alvkonung i Tolkiens Silmarillion och Melisande är en vattennymf i Eva Ibbotsons Hemligheten på perrong 13.

Opal, 2007.

0 reaktioner på ”Igraine den modiga – Cornelia Funke

Kommentera