Instängd (The Descent) och Instängd 2

Sarah upplever en tragedi när hennes man och dotter förolyckas i en bilolycka där hon själv överlever, och ett år senare när hon fortfarande håller på att pussla ihop sitt liv återförenas hon med fem av sina väninnor för ett äventyr liknande de som de gjorde innan tragedin: de ska utforska ett grottsystem tillsammans. Väl nere rasar utgången igen och de måste försöka hitta en annan utgång om de ska överleva. Men de har stört någonting som lever djupt ner i gångarna och de måste inte bara ta upp kampen med en uråldrig ondska utan också med varandra – vem går att lita på och vem är förrädare?

Instängd håller precis vad titeln utlovar – en klaustrofobisk, instängd och jagande känsla som börjar långt innan de ens kommit ner i grottan. Det vilar en kuslig stämning redan från första scenen, en sådan stämning som förebådar allt annat än ett lyckligt slut. Väl nere i grottan börjar dock det verkliga helvetet, inte bara rasar utgången igen och vännerna kommer ifrån varandra utan de börjar också fatta krypande misstankar mot varandra.

Det är väldigt, väldigt spännande, sådär riktigt nagelbitarspännande så man nästan sitter och skriker rakt ut ibland. Det hemska ligger inte – åtminstone inte till största delen – i de monster de stöter på i underjorden utan framförallt just instängdheten, stressen och ångesten som tjejerna går igenom och som verkligen står präntade i deras ansikten. Bra skådespelare, största delen av dem.

En av scenerna påminner mig väldigt mycket om den i Time Machine där Guy Pearce ger sig ner i morlockernas underjord och hamnar rakt i ett blodbad – bokstavligt talat. Morlockerna avrättar människor och han blir tvungen att simma runt i en pöl av skelettdelar, blod och allsköns, ja ni fattar. Något liknande händer i Instängd men dessutom måste Sarah gyttjebrottas med en av de monster de träffar på.

Nog med avslöjanden. Jag gillade den här filmen riktigt, riktigt mycket och den skrämde upp mig rejält. Väldigt bra och framförallt verkar allt så himla äkta, både huvudpersonernas rädsla och det uppdrag de gett sig ut på. Om inte högsta så i alla fall ett riktigt högt betyg!

Ett fungerande koncept bör väl följas och nästan exakt samma linje håller Instängd 2 som vi såg alldeles nyligen. En räddningsexpedition ska ge sig ner i grottan för att försöka hitta Sarah och hennes vänner men de blir själva instängda och det dröjer inte länge förrän fasan uppenbarar sig…

Tvåan är som sagt väldigt lik ettan i både historia, uppbyggnad och skrämseleffekter. Nästan för lik. Filmskaparna har satsat på exakt samma tekniker för att skrämmas och upprepar till och med ett par av de mest effektiva scenerna. Däremot har de inte gjort misstaget att gå alldeles för långt, som man så ofta gör i tvåor – förutom ett försök till humor som inte alls är roligt eftersom det inte passar in i filmen.

Ändå är tvåan om inte lika bra som ettan, så i alla fall absolut godkänd och också den fick mig att hoppa högt många gånger. Det är läskigt, äckligt spännande ibland och precis så klaustrofobiskt att man börjar skruva på sig i soffan. Slutet är däremot absolut ogenomtänkt och får lägsta betyg, jag fattar inte varför man måste förstöra en film genom ett absolut idiotiskt slut som inte förklarar någonting. Ett lamt försök till att tvinga fram en till uppföljare?

Nja, jag vet inte om det hade fungerat. Men se filmerna ändå, för det är de väl värda. Genombra skräckfilmer, speciellt den första.

Kommentera