Jag är ju så jävla easy going

Att läsa Jag är ju så jävla easy going är som att låta känslorna gå på högvarv: du gapskrattar, för att lika snabbt låta skrattet fastna i halsen. Du har svårt att forma tankarna kring allt Joanna hittar på och ler i nästa sekund av ett ögonblicks igenkänning. Framförallt förundras du av Jenny Jägerfelds formuleringskonst och fingertoppskänsla för viktiga ämnen.

Joanna är en helt vanlig tonåring, men också en ganska ovanlig. Uttråkad, utfattig och högenergisk rasar hon omkring, kläcker den ena dåliga idén efter den andra för att få ihop pengar till mat när mamma vägrar jobba för att istället kunna skriva på sin roman och pappa sitter apatisk framför TV:n hela dagarna. När mamma vägrar betala för Joannas ADHD- medicin blir en utförsbacke raskt en berg-och dalbana.

I Jag är ju så jävla easy going vet du aldrig riktigt vad som kommer hända. Det är överraskande vändningar och befriande humor men också ett nära porträtt av en vilsen och arg tonåring. Det är vasst, vackert och kärleksfullt. Och det är så himla viktigt! Det handlar om klass, om att växa upp i ett fattigt hem, om att ha en deprimerad förälder, om att vara så kär att det gör ont, om psykisk ohälsa hos unga, om vuxna som inte ser. Det är ännu en helt fantastisk ungdomsbok av Jenny Jägerfeld.

Jag lyssnade på boken i uppläsning av författaren.

Köp den på Adlibris eller Bokus.

Fler som läst: Sagan om Sagorna, Sincerely Johanna, Old Adults Read Young Adult.

Kommentera