”Jag har skrivit ditt namn i mina händer!”

9113044184Jag var omtumlad efter att ha läst Kärleken. Kärleken var för mig en fantastiskt vacker historia där mörker, död och sjukdom svärtade kanterna och där en tung del av en tid för inte så längesedan drogs fram i ljuset.

Sjukdomen är som ett öppet sår. Det gör ont att läsa, hela tiden. Kärlekshistorien är fortfarande blomstrande men också fylld till brädden av svartsjuka och misstänksamhet. Och rädsla. Rädsla för sjukdomen, rädsla för minsta tecken på sjukdomen.

Den är också fylld av motstånd. Det 1980- talets Stockholm där Benjamin och Rasmus stormande kärlekshistoria utspelar sig bubblar av fördomar och sjuder av hat. ”Den nya digerdöden” eller ”bögpesten” skylls på homosexuella, framförallt männen, men också på prostituerade och sprutnarkomaner. Media driver en tung kampanj som skriker ut löpsedlar och varje dag måste Benjamin, Rasmus och deras vänner värja sig. De rykten som föds av hatkampjanen infekterar och sipprar in i sprickorna och det dröjer inte länge innan vasen rinner över.

Lika gripande som kärlekshistorien är, lika tungt är det att läsa om hur nedtryckt omgivningens förakt kan göra en människa. Hur kan man fortsätta vara stolt över sig själv när omgivningen ständigt säger åt en att skämmas? Sjukdomen är svår läsning, men också viktig. Framförallt är den skriven med ett språk som ibland brinner och ibland stilla glöder men aldrig tappar gnistan och är så fantastiskt målande och vackert att klumpen i halsen aldrig riktigt försvinner.

Norstedts, 2013.

Läs vad andra tycker: Enligt O, Dark Places, och dagarna går, Fiktiviteter, Bokbabbel, Marias Bokliv, Beroende av böcker, Boken är tankens barn.

14 reaktioner på ””Jag har skrivit ditt namn i mina händer!”

  1. Måsteläsning i år! Gardell har verkligen skrivit en av de viktigaste bokserierna i modern tid! Jag är så himla glad att han har gjort det!

  2. Torka aldrig tårar är utan tvekan en modern klassiker som gör upp med vår samtid. Jag blev oerhört berörd av både Kärleken och Sjukdomen. Längtar och bävar inför tredje och avslutande delen.

  3. Kan knappast tänka mig en mer gripande skildring. Jag sträckläste och vill läsa slutet nu. Genast. Tack för din fina text!

Kommentera