Jag såg henne idag i receptionen – Anders Fager

Jag såg henne idag i receptionen handlar om Cornelia Karlsson. Om den viskande mannen som hemsöker hennes tankar. Om en uppväxt i 90- talets Stockholm. Om svåra saker, och märkliga saker. Och en hel del andra saker som smyger sig på under läsningens gång.

Jag tyckte om Anders Fagers förra bok Samlade svenska kulter och jag tycker om Jag såg henne idag i receptionen. De båda verken är ganska olika, vissa gemensamma personligheter till trots. Skräcken var i Samlade svenska kulter ibland väldigt uttalad, ibland subtil och här har Anders Fager bemästrat det senare på ett riktigt bra sätt. Det behövs inte alltid tentakelmonster för att något ska vara kusligt, ofta räcker det med vaga antydningar om något hemskt.

Det kusliga till trots tycker jag ändå mest om berättelsen om Cornelia. Hennes uppväxt är nog den märkligaste 90- tals resa jag någonsin gjort men det är också en resa som med väldigt få ord sätter fingret på väldigt markanta saker. Det känns verkligen som att jag är där, och jag tror inte bara det beror på att jag själv var tonåring under senare delen av 90- talet.

Vad som också känns, är svårigheterna. Sällan eller aldrig har jag läst en så gripande skildring av hur barn och unga kan slarvas bort – Anders Fager sätter fingret rakt på smärtpunkten med ganska få ord och lågmälda känsloyttringar.

Jag såg henne idag i receptionen svajar lite emellanåt och den är definitivt bäst under den första halvan av boken, men i stort tyckte jag om den och jag tyckte verkligen om den känsla av utanförskap som hela tiden spökade i utkanten av berättelsen och verkligen kändes äkta.

Wahlström & Widstrand, 2012.

10 reaktioner på ”Jag såg henne idag i receptionen – Anders Fager

  1. Fascinerande vad alla tycker olika om den här boken. Min medbloggare tyckte tex bäst om andra halvan i sin recension…

  2. 12-åriga dottern önskar sig den här. Vad tror du, skulle det funka? Hon läser ju vuxendeckare, men är å andra sidan fortfarande mycket i ungdomsboksgenren.

    1. Ja, det där är ju så svårt! Jag hade nog gillat den som 12-åring men den är rätt brutal ibland så det är nog lite beroende på vad hon har för boksmak och vad hon tycker är okej. Brutal i bemärkelsen blodig men också ganska tung med självmord (alldeles i början, ingen spoiler 😉 ) droger osv.

Kommentera