Judas barn – Markus Heitz

9187219085Judas barn tar avstamp i en kanske mindre känd, men inte helt okänd, gren av vampyriska föreställningar: vampyrerna är barn av Judas Iskariot och deras tro är att utan Judas hade heller inte kristendomen funnits, eftersom ingen då hade korsfäst Jesus.

Hur det än må vara med den saken så är det en intressant utgångspunkt och det ger historien en spännande bas att bygga på. I centrum står vampyren Scylla, född på 1700- talet i Serbien under det osmanska styret. Scyllas far är vetenskapsman och medlem av Cognatio, ett hemligt sällskap som forskar i livslängdens undflyende historia.

Faktiskt är det historien och teorierna om vetenskap och religion som är bland det mest intressanta med den här boken. Det historiska är inte bara en fond utan inlemmas i berättelsen på ett ibland väldigt snyggt sätt – hur mycket som exakt stämmer vet jag inte för mina historiekunskaper om det osmanska riket är inte tillräckligt djupa.

Men efter den här boken vill jag lära mig mer. Jag blir också oerhört nyfiken på att ta upp flera av mina facklitterära böcker om vampyrfiktion för en ytterligare spännande sak är att det dyker upp flera sorters vampyrer och vampyrkaraktärer, mer eller mindre kända. Judas barn är något av en smältdegel för faktisk historia och vampyriska föreställningar som går lika långt tillbaka i tiden. Som en röd tråd finns också Scylla, en ambivalent karaktär som skvätter blod på sida efter sida men som ändå någonstans vinner åtminstone delar av min sympati. Jag gillar att det onda inte är svart eller vitt i Judas barn, jag gillar att varenda karaktär verkar ha lite av både och i sig.

Det jag inte alltid gillar är språket. I början av läsningen störde jag mig ganska mycket på det avskalade och torra berättandet – jag vill till och med drista mig till att kalla det torftigt. Efterhand blev det lättare att läsa, om det var för att jag vande mig eller för att berättelsen tog överhand kan jag inte säga – men överhand tog den. Judas barn är spännande läsning, en intressant väg genom historiens vingslag och början på en trilogi jag definitivt kommer fortsätta följa.

Coltso, 2013.

5 reaktioner på ”Judas barn – Markus Heitz

  1. Det verkar vara en väldigt intressant bok, men jag blir lite avskräckt av att du tyckte att språket var torftigt. Vi får se om jag kommer mig för att läsa denna någon gång 🙂

    1. Kanske var fel att skrämma bort någon, det kan ju vara min helt personliga åsikt också! 🙂 Dessutom blev det bättre efterhand tyckte jag och det var absolut en intressant historia.

Kommentera